Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Uprchlíci jdou z pekla do pekla. Kopou si „hroby“ na ochranu, říkají Češky

Autor: Jaroslav Šimáček - 
13. listopadu 2016
16:14

Islámský stát je pod velkým tlakem. Kvůli ofenzívě na jeho iráckou baštu Mosul i tu, která byla vyhlášena na město Rakká, centrum ISIS v Sýrii. U tohoto vyhlášení byly tři Češky, které zavítaly i mezi uprchlíky na irácko-syrské hranici. Čekající v poušti a hloubící si díry podobné hrobům, aby je alespoň něco ochránilo, když jim už nic moc jiného nezbylo.

Na uprchlíky v poušti na hranicích Iráku a Sýrie je tristní podívaná. Dobré zprávy však nepřichází ani pro ozbrojence z Islámského státu, před kterými lidé prchají. ISIS je v Sýrii a Iráku pod stále větším tlakem.

„Území, které ovládá Islámský stát, se zmenšuje měsíc od měsíce, den ode dne. Jsou skutečně hodně tlačeni. Irácká armáda už je na předměstí Mosulu a tam už dochází k opravdu těžkým bojům. Islámský stát ale nemá nevyčerpatelné zdroje, jemu ti sebevražední atentátníci dojdou a budou muset hledat jiné způsoby, jak projevovat svou sílu,“ řekla Blesk.cz Lenka Klicperová. Šéfredaktorka časopisu Lidé a země a redaktorka Reflexu vyrazila spolu s Markétou Kutilovou a Jarmilou Štukovou opět do iráckého a syrského Kurdistánu, ale nejen tam. 

„ISIS začíná zvonit hrana“

Podle Kutilové začíná ISIS v Sýrii zvonit hrana, jenže vyhráno ještě není. Panují i obavy, že se džihádisté pod tlakem budou chovat jako zraněná šelma zatlačená do rohu. Kousat, útočit. A třeba i v Evropě. „Za poslední dobu zjistili, jak snadné je spáchat atentát po Evropě a kolik pozornosti to vyvolá. Kolik lidí se přidá. To jsou spojité nádoby a může to takto fungovat. Jejich atentátům se ale dá strašně těžko zabránit,“ varuje Klicperová. 

Tři Češky zavítaly již i do okrajové části Mosulu, osvobozené iráckou armádou. „Byl to neuvěřitelně emoční zážitek. Město, které bylo dva roky pod diktátem Islámského státu. A najednou stojíte tam, v jeho liduprázdných ulicích, kde občas přeběhne pár dětí nebo vykoukne kluk, který vyhání z vrat dvě krávy. Kdokoli vidí kameru, utíká pryč. Lidé se bojí. Z oken jim vlajou bílé vlajky. Kolem projíždí auta plná civilistů prchajících pryč. A jeden obrněný transportér za druhým. Atmosféra je pořád nabitá strachem. Nikdo neví, kdy a kde zase teroristé zaútočí,“ hlásí z předměstí Mosulu Kutilová. 

Uprchlíci od Mosulu: Peklo v poušti a díry jako hroby

Lidé, kteří uprchli z Mosulu a oblastí ovládaných ISIS, přitom nemusí být „jen“ uprchlíky, snažícími se dostat do Evropy. Ještě více je těch vnitřně vysídlených.

„Dostali jsme se na irácko-syrskou hranici. Byli jsme na syrské straně a měli jsme možnost vidět velkou skupinu uprchlíků z Mosulu a provincie, která je nadále pod nadvládou ISIS. Už jenom to, že prchají z Iráku do Sýrie, je paradox. V Sýrii je situace ještě strašnější, jim ale nezbývá jiná možnost. Byl otevřený jediný koridor, který navíc nebyl úplně volný. Džihádisté nechtějí nechat civilní obyvatelstvo odejít, chtějí jej používat jako živé štíty,“ popisuje pro Blesk.cz Klicperová.

Uprchlíci od Mosulu tak dle slov českých reportérek utíkají „z pekla do pekla“. Jsou jich tisíce a z Iráku prchají dokonce i do Sýrie. V poušti si kopou díry, které vypadají jako hroby - aby se se ochránili před větrem a pískem, hlásí Češky. Většina lidí musela zaplatit pašerákům, aby se dostali na území, které již není pod kontrolou ISIS. Nechtějí zůstat na hranici, rádi by pokračovali do Damašku.

Zima a pomoc syrským dětem

Na hranicích Iráku a Sýrie však není situace jednoduchá. I syrští Kurdové mají z uprchlíků ze sousední země strach. Z toho, aby se mezi nimi neskrývali i teroristé na útěku.

„Je tam nehostinná poušť, prach a kamení, není tam voda, nemají potraviny, nepracují tam ale ani žádné humanitární organizace. Ti lidé tam čtrnáct dní, tři týdny čekají v poušti na pomoc či na to, až je úředníci ze syrského Kurdistánu pustí dál. Jenže ti zase mají strach, že to jsou lidé, kteří přichází z území Islámského státu. Nemají žádnou jistotu, že mezi nimi nejsou skrytí atentátníci, kteří budou chtít spáchat teroristický útok na jejich území,“ upozorňuje Klicperová.

Spolu s kolegyněmi přijeli i do syrského Kobani, kde se snaží v rámci fondu SOS Kobani materiálně vypomáhat. Přivezly 200 zimních bund, protože i na severu Sýrie přituhuje, 200 školních batohů, 1000 tužek a 400 sešitů, míče a další hračky, ale i čtyři maringotky, ze kterých byla zřízena provizorní škola. I v Bruselu se ostatně čile debatuje o tom, jak dětem Syřanů a migrantů chybí vzdělání. Jenže samotné unijní debaty děti nic nenaučí, ani s nadcházející zimou nezahřejí.

Nouze pak na severu Sýrie není ani o smutné příběhy. Malý Jamal se narodil v době, kdy byl jeho otec již po smrti. Padl při obraně Kobani, na které zaútočil ISIS v září 2014. „Jeho otec šel město bránit jako dobrovolník. Těhotná manželka prchla do Turecka. Za dva měsíce byl její muž mrtvý. Malý Jamal teď žije s matkou a dvěma sourozenci v kempu pro válečné vdovy v Kobani. Dětí, které v syrské válce ztratily otce, je jen v Kobani 1400,“ vypočítává Kutilová. 

Arabové bojující pro peníze, Kurdové za domov

Vedle toho se Češky přimotaly i k samotnému vyhlášení ofenzívy na baštu ISIS v Sýrii - Rakku. „Islámský stát je nyní tlačený ze všech stran. Nejen v Iráku, ale i v Sýrii, kde ofenzíva jde směrem na město Rakká. Zajímavé je, že tu ofenzivu vedou hlavně arabské síly SDF (Syrian Democratic Forces), ne kurdské. Právě kvůli tomu, že Rakká je arabské město a již není na historickém území Kurdistánu. Většina bojujících by měli být Arabové, Kurdů menšina,“ odhaduje přímo na místě Klicperová. 

K vyhlášení ofenzívy se dostaly Češky náhodou, mířily totiž na reportáž přímo z frontové linie. 

„Arabské síly SDF jsou z mého pohledu velmi špatně vycvičené. Nepřijdou mi úplně dobře zorganizovaní, nemají dobrou výzbroj a bude to pro ně asi hodně těžký boj,“ říká Klicperová.

Zatímco Češkám zajišťují bezpečnost Kurdové, kteří si i na sousedním Turecku chtějí vymoci samostatný Kurdistán, s arabskými jednotkami je podle Češky potíž v tom, že dostávají plat a bojují pro peníze, nikoli pro ideologii a pro to, aby vyhnali ISIS ze svého území. Mají však také podporu mezinárodní koalice a na místě jsou i američtí vojáci, koordinátoři akcí na Rakku.

Terén kolem ní je opět holou pouští bez terénních zlomů. A tak jen to, dostat se k městu, není snadné. „Všichni předpokládají, že ty boje ve městě budou velice tvrdé. I boj v poušti je složitý. Všichni se obávají sebevražedných aut, což je i problém Mosulu, když z pozic ISIS vyjede auto naložené výbušninami, a pokud se ho nepodaří zneškodnit po cestě, tak je děsivou hrozbou,“ přidává Klicperová další z postřehů na cestě po Sýrii a Iráku.

krdasseneda ( 13. listopadu 2016 18:11 )

  Hlavně těch 200 aktovek...ty nutně potřebujou

zigzag ( 13. listopadu 2016 17:31 )

Tak se na ne podivejte, sami mezi sebe nechtej pustit uprchliky ze strachu, ze by mezi nima se skryvali teroristi a co dela Evropa?! ...lovi je jak vzacnou zver a pak je ubytuje V hotelu

fotrpjotr ( 13. listopadu 2016 17:08 )

Zásluhou USA a EU půjde celá Evropa do pekla.

Zobrazit celou diskusi