Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Smrt mladého Roma v Žatci: Starostka citovala policii, teď jí chodí výhrůžky

Autor: ljš - 
2. listopadu 2016
13:18

Podle pitvy neměl na smrti romského mladíka, který zemřel po konfliktu v žatecké pizzerii, podíl nikdo další. Místní komunita tomu ale nevěří. Zatímco nepokoje ve městě se poměrně uklidnily, starostce začaly chodit výhrůžky.

Drama v Žatci odstartovalo v polovině října, když v tamní pizzerii mladík, který vypadal jako pod vlivem návykových látek, začal obtěžovat hosty a personál. Když začal po podniku jednu z návštěvnic honit, přítomní ho zpacifikovali a zavolali policii, která mu nasadila pouta. Mladík ale náhle zkolaboval a zemřel. Podle pitvy mu selhalo srdce, tamní Romové tomu ale nevěří a tvrdí, že ho někdo ubil k smrti. Podle nich je to vidět na zpomalených videích z restaurace.

Ve městě je od té doby dusno. Starostku Zdeňku Hamousovou, která policejní stanovisko hájila, nyní romský aktivista Robert Tonelli dokonce vyzval k rezignaci. „Paní starostko, vyzývám Vás, abyste se omluvila rodině, pozůstalým a Romům za slova, která jste pronesla na pietním shromáždění ze dne 27. 10. 2016. Pasovala jste se do role soudce a vynesla smrtící ortel, který nebyl důkladně podložen argumenty a fakty,“ cituje z jeho otevřeného dopisu server Romea.cz.

Tonelli jí vyčítá zejména její projev na náměstí. „Proslov na žateckém náměstí, cituji: ‚Myslím si, že je seriózní říct zde, že ten mladý život skončil, ale ne následkem cizího zavinění.‘ – konec citace, byl minimálně nevhodný a morálně i eticky na velmi nízké úrovni,“ uvedl.

Hamousová se ale hájí tím, že pouze citovala ze závěrů policie, na čemž nevidí nic špatného. „Bylo to v podstatě konstatování na základě výsledků pitvy, Policie ČR má tohle na svých stránkách oficiálně uveřejněné už minimálně týden,“ vysvětlila pro server TN.cz, kterému potvrdila, že jí nyní začínají chodit výhrůžky. „Mně osobně začínají chodit, Policie ČR ale hlásí klid – řešíme rozpočet, a tak nemám čas řešit výhrůžky. Moje osoba teď musí jít stranou,“ řekla.

Video  Reportáž televize Prima: Video ukázalo, jak zemřel Rom v Žatci.  - FTV Prima
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání