Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Svědkyni Bělovy vraždy k usvědčení Šrytra navedli! Výpověď stáhla

Svědkyni Bělovy vraždy k usvědčení Šrytra navedli! Výpověď stáhla
Svědkyni Bělovy vraždy k usvědčení Šrytra navedli! Výpověď stáhla  (Autor: Karel Kopáč, archiv)
Autor: ČTK, dce - 
21. října 2016
21:20

Klíčová svědkyně v případu vraždy jednoho z bývalých šéfů českého podsvětí Antonína Běly odvolala svou výpověď. K tomu, aby jako vraha označila Bělova tehdejšího bodyguarda Pavla Šrytra, ji prý navedl Bělův syn. Schůzku s ním údajně zařídili policisté. Případ bude zřejmě řešit Generální inspekce bezpečnostní sborů. Informovala o tom Česká televize.

Vražda se stala před 20 lety. Žena původně tvrdila, že střelbu viděla, a Šrytra letos jako střelce identifikovala. Šrytr skončil v březnu ve vazbě, o několik dní později pak policie kvůli vraždě zadržela ještě Šrytrova kolegu Jana Kaca.

Svědkyně ale nyní tvrdí, že si vše vymyslela na přání Bělova syna Jaroslava. "Pustili (...) mě k němu do cely a on mi řekl, co mám říkat, abych mu pomohla," řekla podle ČT. Za křivou výpověď jí hrozí trestní stíhání. Policie změnu výpovědi nepotvrdila, stejně jako státní zástupce Martin Staněk. "Jeden z klíčových svědků otočil svoji výpověď," sdělil ale ČT advokát jednoho z obviněných Pavel Šíma.

Šrytr stále zůstává ve vazbě, policie má prý i další svědky. Obviněným za vraždu hrozí až 15 let vězení nebo výjimečný trest.

Běla byl zavražděn v dubnu 1996 před svou vilou v Úvalech u Prahy. Vraždu provedlo maskované komando. Skupina vnikla o sobotní noci do Bělova domu a údajně si odnesla i mnohamilionový lup. Běla zemřel na následky střelných poranění, které mu pachatelé způsobili několika dávkami ze samopalu.

V médiích se tehdy objevovaly informace, že za vraždou Běly stál kontroverzní podnikatel František Mrázek. Ten byl zavražděn o deset let později. Mrázka po vraždě Běly chránil právě Šrytr.

BobsTlaskac ( 21. října 2016 23:22 )

Bohuzel, je to tak. Nikdy nevite kdy si pro vas pridou, protoze potrebujou vyresit pripad. Dukazy sice nemaji, ale tak nejak se jim hodite a nakonec neni problem nekoho najit kdo bud ze strachu nebo za prehlidnuti jeho cinnosti ochotne dosvedci ze ste se mu sverovali, videl vas delat to a to nebo ste mu neco nabizeli. Vsimnete si, ze jakmile se kauza dostane pred soud tak 95% verdiktu je odsuzujicich. Casto na zaklade nekolika neprimych dukazu nebo dukazu typu jedna baba povidala. Kam se na ne srali STBaci.

kerloss ( 21. října 2016 21:33 )

Policie to potrebuje na nekoho hodit, preci nepraskne sama sebe. policejni praktiky jsou pro nas vsechny nebezpecne, vyrobi dukazy a soudce odsoudi ikdyz je to podvrh. policiste to umi dost dobre, zacinam mit pocit ze jsou horsi jak STB.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání