Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Jirka zmizel v bulharských horách: Rodina po čtvrt roce pátrání vzdala

Autor: ljš - 
21. září 2016
13:16

Pomůže už jen zázrak! Rodina českého dobrodruha Jiřího Váni z Havlíčkova Brodu, který se před více než třemi měsíci ztratil při přechodu bulharského pohoří Pirin, už nebude dál v pátrání pokračovat.

Zkušený cestovatel Jirka vyjel do Bulharska s kamarádem, ten ale bohužel onemocněl a musel se předčasně vrátit domů. Váňa se ale rozhodl, že bude v plánované cestě pokračovat, a to se mu bohužel zřejmě stalo osudným. Brzy na to se přestal hlásit a nikdo ho nemůže najít.

Na Pirin od té doby vyjelo hned několik českých expedic, které měly za úkol ho najít. Pokaždé ale bez úspěchu. „Vzhledem k tomu času, který uplynul, to nevypadá moc nadějně. Teď už tam nikdo nepůjde. Brzo začne zima. Tatínek ještě uvažoval, že tam pojede, ale nechceme ho tam samotného pustit. Není to bezpečné a ani dobré na psychiku,“ řekla serveru TN.cz Jirkova sestra Marcela.

Pátrání horské služby však zatím dál pokračuje, ale rodina se už připravuje na nejhorší. „Doufáme, že na něco přijdou, ale asi to bude ta nejhorší zpráva,“ uvedla zdrcená sestra. Podobně mluví i Jirkova kamarádka Petra, která o pátrání založila stránku na Facebooku. „Už si neděláme iluze, že se Jirka najde živý, bohužel,“ řekla.

Rodině tak už nezbývá nic jiného než jen vzpomínat a čekat. „Je to skvělý člověk, všichni ho mají rádi. Myslíme na něj a nemůžeme se s tím smířit, že by už nebyl. Každá maličkost nám ho připomene, máme o něm sny, nedokážeme přijmout, že jsme se s ním ani nemohli rozloučit. Jsme ubrečený, je to prostě bezmoc. Pořád věříme v zázrak,“ uzavřela sestra.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání