Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Bezdomovce zvaného Dědek ubili k smrti: U soudu vinu hází jeden na druhého

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Jiří Černohorský)
Autor: ljš, ČTK - 
9. června 2016
12:34

Rozbili mu lebku a brutálně ho ukopali. Středočeský krajský soud začal projednávat zvlášť surovou vraždu bezdomovce, která se stala týden před loňskými Vánocemi nedaleko centra Kladna. Obžaloba z útoku viní trojici nezaměstnaných – Josefa Řeháka, Marka Zajace a Petra Brejchu. První dva tvrdí, že útočil nejmladší Brejcha, ten ale naopak svádí incident na své společníky. Všem obviněným hrozí 15 až 20 let vězení nebo i výjimečný trest.

Devětašedesátiletý bezdomovec přezdívaný Dědek přišel o život v noci ze 17. na 18. prosince 2015. Brutálnímu útoku pod mostem v kladenském údolí Sítná zřejmě předcházela banální hádka. Řehák, Zajac a Brejcha muže podle obžaloby nejprve několikrát udeřili pěstí do obličeje, a když upadl, kopali ho do různých částí těla a opakovaně mu dupali na hrudník. Bezdomovec na místě zemřel na polytrauma – útočníci mu rozlámali lebku, způsobili mu pohmoždění a otok mozku či zlomeniny žeber.

Čtyřiačtyřicetiletý Řehák ani jedenačtyřicetiletý Zajac se dnes k incidentu nevyjádřili. Policistům ale dříve shodně řekli, že se znají dlouhou dobu a daný den spolu už od rána popíjeli víno. Když v noci přišli pod most, Dědek tam prý spal. Později údajně dorazil rovněž opilý Brejcha a společně sledovali film v mobilním telefonu. Dědka probudil hluk a začal trojici nadávat. „Provokoval, například říkal, abychom drželi hubu. Řekl jsem mu, co si to dovoluje, a dal jsem mu facku nebo pěstí. Dědek pak ležel a Petr po něm začal skákat. Nevím, proč Dědka napadl, ale asi mu Dědek něco řekl,“ uvedl Řehák.

Potom se prý muži rozdělili – Brejcha odešel pryč a Řehák se Zajacem si šli koupit další alkohol. Když se pod most vrátili, zjistili, že Dědek nereaguje, a zavolali mu záchranku, což potvrdil záznam telefonátu přehraný soudem. Lékaři pak na místě zjistili, že muž je po smrti. Jak je možné, že měl na oblečení krev oběti, Řehák nedokázal vysvětlit.

Šestadvacetiletý Brejcha dnes jako jediný z obžalovaných vypovídal a přišel s jinou verzí příběhu: pod most prý dorazil, až když napadený bezdomovec ležel v krvi na zemi a už se nehýbal. Prý o něj zakopl a Řehák se Zajacem mu na jeho dotaz řekli, že si s mužem předtím vyřizovali účty.

Hlavní líčení bude pokračovat v pátek výpověďmi znalců z oboru psychologie a psychiatrie. Není vyloučeno, že soud vynese rozsudek.

vera51 ( 9. června 2016 13:15 )

Tak vsechny tri aktery bych popravila.Paneboze co to je za lidi kdyz umlati takoveho chudaka?????Dnesni mladez nema vubec respekt pred starim.Nudi se, potrebovali by na vojnu hajzlove.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání