Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Strýc ubodané Elišky: Změňte zákony! Odpovědnost nese i rodina, sociálka a lékaři...

Autor: Jana Ulrichová - 
26. května 2016
20:51

Od března, kdy tělo zavražděné Elišky (†13) z Teplic pohltila černá zem, začíná její strýc Evžen Marton svůj den pokaždé stejně. U jejího hrobu. K dívence měl s babičkou zřejmě nejblíže. A i proto dnes bojuje za změnu zákona.

Elišku brutálně ubodal psychicky nemocný Daniel (14), který se už dříve pokusil zavraždit svého kamaráda. Jako nezletilému mu za to ale žádný trest nehrozí. S tím se Eliščina rodina nechce smířit.

Evžen Marton, který jen s vypětím sil popisoval, jak dostal zpět Eliščino zakrvácené oblečení, kvůli tomu jednal i s náměstkem ministra spravedlnosti Michalem Fraňkem. „Mluvili jsme o snížení věkové hranice trestní odpovědnosti u brutálních činů, jako je vražda nebo znásilnění. Podle mne by se měl ale změnit celý systém, odpovědnost by měla nést také rodina, sociální pracovníci a lékaři, pokud je nezletilý vrah kvůli psychické poruše léčen,“ řekl. Podle něj by měly být navíc takto závažné trestné činy v době plnoletosti pachatele znovu otevřeny.

„Ať je někde v diagnostickém ústavu. Ať ho ty čtyři roky zkoumají. Ale v 18 letech přece nemůže vyjít na svobodu, jako by se nic nestalo. Měl by předstoupit před soud a zpovídat se,“ řekl na adresu Eliščina vraha. Dodal, že nic nejde vrátit, jde ale podle něj zabránit tomu, aby se podobné hrůzy opakovaly.

Vyznavač EMO stylu Daniel, který se ve smrti, krvi a zabíjení vyžíval, zavraždil svou kamarádku Elišku letos v únoru v chatě, kam ji vylákal na oslavu svých narozenin. V té době byl už podezřelý i z pokusu o vraždu svého kamaráda, kterého loni shodil v opuštěném domě do výtahové šachty a nechal ho tam bez pomoci napospas osudu. V ponurých denících popisoval, jak své matce rozpáral kočku. Měl v nich údajně i seznam dalších lidí, které plánoval zabít.

V současné době pobývá Daniel B. v diagnostickém ústavu v Boleticích. O výchovném opatření, tedy o jeho dalším osudu, rozhoduje Okresní soud v Teplicích. Jednání zatím ale proběhlo pouze jednou, poté bylo odročeno na neurčito, protože soud chce, aby mladíka nejdříve prohlédli znalci.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání