Ústavní soud (ÚS) se zastal cizince potrestaného čtyřmi roky vězení za střelbu na policisty. Justice porušila jeho právo na spravedlivý proces a nerespektovala princip presumpce neviny. Případem se musí znovu zabývat Krajský soud v Praze. Podle ÚS se neprokázalo, že cizinec střílel v úmyslu usmrtit člověka za dveřmi. „Už proto se nemohlo jednat o trestný čin vraždy,“ řekla soudkyně Kateřina Šimáčková.

Občan Kosovské republiky Skender Bojku použil zbraň, když se do jeho domu v Herinku u Prahy dobývala nad ránem policie pomocí beranidla. Bál se lupičů. Podle obhajoby tedy šlo o takzvanou putativní, domnělou nutnou obranu v situaci, kterou považoval za bezprostřední kriminální útok na sebe i rodinu.

Cizincovi původně hrozilo za pokus o vraždu až 18 let vězení. Krajský soud v Praze mu vyměřil pětiletý trest, Vrchní soud v Praze verdikt o rok zmírnil a rozhodnutí pak potvrdil Nejvyšší soud. Ústavní soudci zrušili rozsudky soudů všech stupňů, případ se tak vrací na začátek.

"Už dlouho jsem neviděla Ústavní soud tak strašně naštvaný, jako v tomto případu," řekla cizincova advokátka Klára Samková. Případ označila za exces, který zdevastoval slušně žijící rodinu. Doufá, že si policisté i soudy vezmou ponaučení. Přímo v soudní síni se ještě dostala do sporu s eskortou, která měla rozkaz muže odvézt zpátky do věznice. Samková byla ale přesvědčená, že má být propuštěn.

Video
Video se připravuje ...

Advokátka Klára Samková, která podala úspěšnou ústavní stížnost Video - Jiří Nováček

Incident se stal 10. prosince 2013. Útvar rychlého nasazení zasahoval společně s protikorupční policií. Použití beranidla bylo podle policistů nutné, protože dostali informaci, že obyvatel domu u sebe má legálně drženou zbraň. Nad policejním zásahem se ústavní soudci dnes pozastavili a poukázali na to, že Bojku tehdy nebyl z ničeho obviněný ani podezřelý. Byl bezúhonný, v ČR pobýval legálně. "První, co mě osobně napadlo, když jsem si ten spis otevřela, bylo: A proč na něj normálně nezazvonili?" uvedla Šimáčková. Ani při domovní prohlídce policisté nenašli, co hledali.

Bojku, kterého probudily hlasité rány, vystřelil ze vstupní haly domu přes hliníkové vchodové dveře. Střela pronikla rámem a venku trefila jednoho ze členů zásahové jednotky do opasku a ochranné vesty v oblasti podbřišku. Policista neutrpěl vážné zranění.

Fotogalerie
3 fotografie