Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Žena z Krnova umlátila svoje dítě hned po porodu: Nejvyšší soud jí potvrdil trest

Žena z Krnova umlátila svoje dítě hned po porodu: Nejvyšší soud jí potvrdil trest
Žena z Krnova umlátila svoje dítě hned po porodu: Nejvyšší soud jí potvrdil trest  (Autor: Jiří Krušina)
Autor: ČTK - 
4. dubna 2016
12:40

Nejvyšší soud odmítl dovolání matky, která předloni v Krnově zavraždila po porodu dítě. Novorozence podle pravomocného rozsudku bodala nůžkami na nehty. Krajský soud v Ostravě ji poslal na 16 let do vězení. Nejvyšší soud rozhodl před časem bez veřejného jednání. Teď usnesení zpřístupnil ve své databázi.

Žena se domáhala překvalifikování na mírněji posuzovanou vraždu novorozeného dítěte matkou. Čin v dovolání nepopřela, uvedla však, že potomka usmrtila v rozrušení způsobeném porodem. Nejvyšší soud s odkazem na posudky znalců potvrdil stávající právní kvalifikaci. Beze změn zůstal i trest.

"Především je třeba zdůraznit, že očekávaný porod nebyl komplikovaný ani co do doby trvání, ani co do jeho průběhu. Sám o sobě nebyl způsobilý vyvolat u obviněné takový stav duševního a fyzického rozpoložení, který by podmínil její následnou zjištěnou reakci," stojí v usnesení Nejvyššího soudu.

Podle verdiktu žena dítěti zasadila asi 15 ran. Těhotenství před okolím úspěšně tajila. Motivem usmrcení potomka mohly být dluhy. U krajského soudu nevypovídala.

Odsouzená žila se svým přítelem a společnou dcerou v domě rodičů. Porodila v místnosti, kde spala i dcera, přítel byl na služební cestě.

Žena ve výpovědi na policii uvedla, že chtěla dítě odvézt do nemocnice, ale neměla sílu vstát. Myslela si, že je mrtvé. Pak prý si na nic nepamatuje, probrala se až v nemocnici. Podle dostupných informací žena po porodu silně krvácela. Zdravotníky přivolala dcera. Žena jim tvrdila, že potratila. Na to, že rodila, přišli až lékaři v nemocnici. Do bytu poslali policisty, kteří v posteli našli tělíčko holčičky.

Jako poslední mimořádný opravný prostředek zbývá po rozhodnutí Nejvyššího soudu ústavní stížnost. Žena ji zatím podle dostupných informací nepodala.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání