Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 23°C

Policie postřelila na Rychnovsku mladíka: Byl ozbrojený

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Městská policie Most)
Autor: ČTK ljš - 
23. března 2016
11:42

Střílel po hádce s přítelkyní a sám nakonec skončil v nemocnici. Policejní hlídka v sobotu před půlnocí v Kostelci nad Orlicí při zákroku postřelila 24letého ozbrojeného muže.

„Vyšetřování případu si převzala Generální inspekce bezpečnostních sborů,“ řekla mluvčí hradecké krajské policie Ivana Ježková.

Policejní hlídka vyjela do centra Kostelce po oznámení, že se tam hádají muž se ženou, přičemž muž střílí z krátké střelné zbraně. Policisté dvojici nalezli v ulici Za Drahou. Muž po výzvě namířil na policisty zbraň.

„Ohrožoval tedy bezprostředně nejenom přítomnou ženu, ale i policisty. Ti využili v nutné obraně svého zákonného oprávnění a jeden z nich na muže jednou vystřelil,“ uvedla Ježková. Následně policisté zraněnému poskytli první pomoc.

Postřeleného muže policie v minulosti podle Ježkové opakovaně prověřovala pro násilné jednání. Rychnovští kriminalisté v případu zahájili řízení pro podezření z výtržnictví. Podle Ježkové nevylučují zahájení řízení pro trestný čin násilí proti úřední osobě, případně vyhrožování s cílem působit na úřední osobu.

Policie o střelbě v Kostelci bezprostředně po události podle Ježkové neinformovala kvůli převzetí vyšetřování Generální inspekcí bezpečnostních sborů. Dnešním zveřejněním základních informací k případu policie podle mluvčí reagovala na dotazy veřejnosti a médií.

O takzvaných prvosledových hlídkách policie se v poslední době mluvilo hlavě v souvislosti s případem v Uherském Brodě, kde muž loni v únoru v tamní restauraci zastřelil osm lidí. V celé ČR je prvosledových hlídek 120. Při výjimečných situacích by měly na místo přijet do několika minut. Hlídky by měly jako první zasahovat například proti pachatelům se střelnou zbraní. Hlídky mají k dispozici balistické vesty, přilby, štíty a dlouhé zbraně, tedy samopaly nebo útočné pušky.

placenta ( 23. března 2016 12:31 )

by měli policajti jít na přezkoušení střelby když se nedokážou pořádně trefit

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání