Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Nejasnosti v případu Nečesaný: Pachatel byl ve vězení a policie začala hlídat přepadenou

Autor: František Prachař - 
20. března 2016
05:00

Tohle nedává logiku. Policie byla přesvědčena, že kadeřnici v Hořicích přepadl a přizabil Lukáš Nečesaný (23). Soud s tím souhlasil a poslal mladíka do vězení. Proč ale poté začali kriminalisté oběť útoku hlídat, jak vyplývá z dokumentu, který se Nedělnímu Blesku podařilo získat?

Notoricky známá kauza studenta Nečesaného bude snad rozlousknuta už příští čtvrtek 24. března. Krajský soud v Hradci Králové znovu projedná přepadení kadeřnice Ludmily B. z Hořic, i nejasnosti, které přiměly Nejvyšší soud, aby Nečesaného propustil na svobodu pro nedostatek důkazů.

Ukazuje se, že práce policie, která důkazy shromáždila, je provázena mnoha podivnými okolnostmi. Jak vyplývá z dokumentu, který Nedělní Blesk získal (viz reprodukce), rozhodl krajský ředitel Policie České republiky v Hradci Králové o „…poskytnutí krátkodobé ochrany“ přepadené kadeřnici.

Stalo se tak na návrh kapitána Milana Jušty, který zločin vyšetřoval. Tento kriminalista v návrhu na ochranu mimo jiné uvedl, že postižené kadeřnici Ludmile B. hrozí rizika, má obavy o svůj život i život rodiny a rozvíjí se u ní „posttraumatická stresová porucha“.

První ochrana byla – jak vyplývá z dokumentu – zahájena 14. ledna 2014 a trvala až do 9. března 2015, kdy byla ukončena. Zajišťoval ji již zmíněný kapitán Jušta spolu s dalšími policisty.

Problém spočívá v tom, že policie de facto neměla před kým kadeřnici B. chránit. Údajný pachatel, Lukáš Nečesaný, byl v té době už za mřížemi. A že by ochrana mužů zákona přispěla k lepší psychické pohodě přepadené ženy a zamezila její posttraumatické poruše? Nicméně stalo se a paní B. byla pod bedlivým dohledem. Až do onoho 9. března 2015, kdy ho policie ukončila.

Jenomže! Nejvyšší soud Nečesaného propustil – poté, co si odseděl téměř 2,5 roku na Mírově – na svobodu 20. května 2015. A policista Jušta v novém návrhu na obnovení krátkodobé ochrany napsal, že „… toto rozhodnutí plně dolehlo na poškozenou Ludmilu B., která pociťovala obavu o svůj život, a dále hrozilo opětovné rozvinutí posttraumatické stresové poruchy.“ Ochrana byla obnovena, »styčnou osobou« byl jmenován opět kapitán Jušta a další policisté.

Nedělní Blesk požádal o názor policejního prezidenta, generála Tomáše Tuhého. Jeho tiskový odbor ústy vedoucí plk. Macalíkové odpověděl: „Obecně ke krátkodobé ochraně je možné říct to, že jde buď o fyzickou ochranu, dočasnou změnu pobytu osoby, použití zabezpečovací techniky anebo poradensko-preventivní činnost. Ochranu poskytne policie v odůvodněných případech někomu, komu hrozí újma na zdraví nebo jiné vážné nebezpečí. Tedy jde o vyhodnocení všech rizik, nejde pouze o nebezpečí ze strany jednoho konkrétního pachatele. Krátkodobou ochranu nezajišťuje pouze jeden člověk, jde o soubor opatření…“

Záležitost okomentoval i dlouholetý kriminalista, kapitán Pavel M. Teď si užívá penze v Ostrově nad Ohří, ale před ní pracoval dlouhá léta na kriminálce v Praze a byl i členem proslulé »mordparty«. „Podle mého by krátkodobá ochrana přepadené kadeřnice měla smysl pouze tehdy, pokud by si policie nebyla jista, že má skutečného pachatele. Že ten pravý zkrátka ještě někde běhá a může být nebezpečný,“ řekl redakci.

Nelze se ubránit dojmu, že policie z Hradce Králové, která snesla více než problematické »důkazy« proti studentovi Nečesanému, si svými závěry není jista. Proč chránit někoho, když ten, kdo mu údajně ublížil a málem ho zabil, je ve vězení? Mají policisté natolik dobré znalosti z psychologie a psychiatrie, aby mohli bránit »rozvinutí posttraumatické stresové poruchy« oběti?

Nebyl důvodem ochrany paní Ludmily B. někdo, kdo je dosud na svobodě a mohl by udeřit znovu? Anebo – jak se rovněž spekuluje – neměla přítomnost policistů zabránit oběti přepadení, aby se někde něčím nepodřekla a neodhalila tak opravdové pozadí zločinu, o kterém si v Hořicích už štěbetají i vrabci na střechách? 

Vše o případu Lukáše Nečesaného na Blesk.cz najdete ZDE

sores ( 20. března 2016 16:35 )

Vzhledem k tomu že Zeman řekl o češích že polovina je jich slaboduchých a každý 7 je dementní tak se vůbec nedivým že to v Česku je takové jaké to je! Vemte jenom ty kanální recenze od spousty lidí, ti potvrzují a dokazují co Zeman řekl. Češi se stydí být normálně slušný, neumí to jako jiní vyspělé národy.

zigzag ( 20. března 2016 16:23 )

qtek ( 20. března 2016 16:13 )

Pamatuji, že po vynesení rozsudku příbuzní Nečesaného volali na svědkyni "chcípni, *** ..."

montevideo ( 20. března 2016 15:44 )

Má ji jako vidle !

montevideo ( 20. března 2016 15:05 )

A máš vůbec nějakou?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání