Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Oběť zločinu, která se setkala s pachatelkou: Bylo vidět, že se chce změnit

Autor: dce - 
5. prosince 2015
05:59

Když se v ženské věznici ve Velkých Přílepech setkalo pět obětí s pěti trestanými ženami, nikdo nevěděl, jak tato nevšední návštěva dopadne. Cílem projektu, který se v Česku zkoušel poprvé, je pomoci oběma skupinám lidí. Jak zážitek popsala jedna ze zúčastněných obětí?

Paní Renata se na přelomu října a listopadu účastnila projektu Building Bridges, kde se oběti zločinů setkávají s nesouvisejícími zločinci z vězení. Celá akce má pomoci oběma stranám, aby dosáhly pochopení. Současně s tím má také dojít k uvědomění chyb a alespoň k pokusu o jejich napravení. Velmi emotivní zážitek popsala v rozhovoru pro Českou televizi.

„Když jsem tam jela, nevěděla jsem, co od toho čekat. Šla jsem tam s tím, že to někomu pomůže. Byla jsem překvapená, jaký to mělo vliv i na mě,“ vypráví Renata. Právě ona byla jednou z obětí trestného činu. Vysvětluje, jak sama stále řešila svou situaci a měla problém s emocemi.

„Když jsme se tam s těmi ženami vítali, tak už tam šly s takovým pocitem – na nich to bylo úplně vidět – byly takový zjihlý. Věděly, že jsme oběti nějakých trestných činů a když tam,přicházely, tak byly takový rozechvělý, nevěděly kam se dívat…bylo to takový hodně emočně náročný,“ pokračuje.

Účastníci se spolu nebavili jen o zločinech, ale i své minulosti, o rodině a hodně i o dětech. „Bylo nám líto žen, které nemohou být se svými dětmi, nebo spíš dětí, které opět nemají funkční rodinu,“ napsala jedna z obětí do závěrečného dopisu.

„Postřehla jsem, že je to zasáhlo. Ony zase mohly dojít k tomu poznání, že cokoliv v budoucnu udělají, tak že to někoho postihne. Myslím si, že je to přivedlo k tomu o tom uvažovat a chtít se změnit,“ dodala na závěr.

.naidka. ( 5. prosince 2015 08:41 )

Venca vybral banku a vzal to moc hákem, já jsem zase zacházel špatně se svým ptákem. Poliši nás vzali, místo do cukrárny, šmahem bručet na díru, lepit pytle z papíru. Nemáme u dveří kliku, nesledujem politiku, s brokovnicí za zády, šoupli nám ruce do klády. Poliši nás vzali, místo na "dýču", do vězení, mám se skvěle, píšu rodičům. Cela číslo pětsetčtyři, štěkání psů, vytí Romů, nepustěj mě domů, nepustěj mě domů. Cela číslo pětsetčtyři, na všechno si člověk zvykne, a soudce kuje pikle, a soudce kuje pikle. Cele číslo pětsetčtyři, vévodí smrad z hajzlu, jak v čtyřkový putyce, jak v nejhorším pajzlu. Nebudu mít choppera s nablejskaným chromem, denně budu lemtat kafe a čaj s bromem, Poliši nás vzali místo do bordelu, na Pankrác, kde bachaři mám přidělili celu. Odvedle pustili po dvou dnech dva vrahy, nejsou vůbec nebezpečný, panžto nejsou z Prahy. Šli s polišema na pouť, vystřelit si růži, Průša běžel v televizi. ze mně stáhnou kůži. Cela číslo pětsetčtyři ...

havran2 ( 5. prosince 2015 08:25 )

TO TAK BÝVÁ,U SOUDU SE ROZBREČÍ,ŘEKNE VŠEHO LITUJI A OČEKÁVÁ,ŽE DOSTANE PODMÍNKU,

Vafancoolo ( 5. prosince 2015 08:16 )

"...Čeští vrazi a oběti se setkali tváří v tvář..." Hmmm, takze vrazi se setkali s lidmi ktere predtim zavrazdili a pekne si spolu pokecali, zajimave

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání