Věznice ve Vinařicích a ženská věznice ve Velkých Přílepech se staly svědky úspěšného mezinárodního projektu, který využívá tzv. restorativní justici. Setkáním s nesouvisejícími obětmi pomáhá vězňům, aby si uvědomili, že jejich čin má následky a zároveň u nich má nastartovat jakousi touhu se polepšit. U obětí často setkání se s cizím zločincem navodí pocit pochopení a bezpečí.

Pět zločinců a pět obětí se setkalo v místnosti, kde si mohli povídat a sdílet své příběhy a starosti. Koordinátorka projektu a výkonná ředitelka Mezinárodního vězeňského společenství Gabriela Kabátová považuje akci za úspěšnou. Jak pachatelé, tak poškození přemýšlejí, jak by bylo možné řešit zločin a jeho následky jinak, a co vlastně ke zločinu vede,“ říká.

Restorativní justice staví do popředí nejen spravedlivý trest, ale zejména odstranění následků zločinu, nápravu toho, co se stalo špatně, náhradu za citové, materiální a další újmy, které zločin způsobil. Samotný trest nepomáhá obětem s vypořádáním škod a újmy. Rozhovory s pachateli o tom, jak je možné dát věci opravdu do pořádku, mají pro oběti své místo a uzdravující schopnost. Pro pachatele je to příležitost uvidět za trestným činem místo paragrafu skutečnou lidskou bytost, které ublížili,“ vysvětluje Kabátová.

Podle Kabátové i jedné z účastnic, která poskytla rozhovor České televizi byla atmosféra zpočátku lehce napjatá. Trestanci jdou do projektu zcela dobrovolně a všichni opravdu touží po pochopení obou stran. Vězni byli přesto nervózní a spíše než oběti, které se ve věznicích ocitly poprvé, se báli právě pachatelé. Strach ale nebyl na místě.

V rámci několikadenního projektu pachatelé také psali dopisy svým obětem. Ve třech případech z věznice ve Vinařicích by si je oběti přečíst nemohly – tři muži jim totiž vzali život.Pachatelé se naopak ve svých dopisech (které také nebudou odeslány) omluvili lidem, které poškodili, nebo kterým zničili životy."

„Byla to jedna z nejsilnějších a nejúžasnějších zkušeností mého života,“ říká účastnice projektu. Dva pilotní projekty jsou u konce, zda se stanou stálou součástí projektů zacházení s vězni závisí na ministerstvu a generálním ředitelství vězeňské služby.

Fotogalerie
12 fotografií