Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Bachař, který měl ve vazbě Ratha, skončil v poutech. Vydíral prý šéfa věznic

Exhejtman David Rath
Exhejtman David Rath  (Autor: Ladislav Křivan)
Autor: ČTK, kal - 
17. srpna 2015
15:04

Generální inspekce bezpečnostních sborů v pondělí zadržela šéfa litoměřické věznice a někdejšího ekonomického náměstka Vězeňské služby Tomáše Líbala. Prý se pokoušel vydírat a uplácet současného generálního ředitele sboru Pavla Ondráška. Informaci o zadržení potvrdila Vězeňská služba s tím, že jde o nejzávažnější případ korupce v tomto bezpečnostním sboru za uplynulých 25 let.

„Generální ředitel Ondrášek na případ upozornil a podílel se na jeho objasnění. Vzhledem k probíhajícímu vyšetřování nelze zatím sdělovat další informace,“ uvedla Vězeňská služba v tiskové zprávě. Ondrášek svolal na pondělní odpoledne mimořádný brífink, kde se k věci vyjádří.

Líbal skončil ve funkci ekonomického náměstka generálního ředitele Vězeňské služby loni v srpnu. Jeho šéf Pavel Ondrášek místo zrušil v rámci reorganizace řízení sboru.

„Mohu pouze potvrdit, že ve vztahu k Vězeňské službě provádí Generální inspekce bezpečnostních sborů úkony trestního řízení,“ řekla ČTK bez dalších podrobnosti mluvčí inspekce Radka Sandorová. Podle informací ČTK inspekce v litoměřické věznici stále zasahuje, kauza by se vedle údajného vydírání mohla týkat i některých zakázek Vězeňské služby.

Právě v litoměřické vazební věznici – tedy pod vedením Líbala – trávil měsíce ve vazbě bývalý poslanec a hejtman David Rath. Tehdy tvrdil, že prožívá novodobou torturu, nyní je nepravomocně odsouzený na osm a půl roku vězení.

Pelikán: Jestli tam někdo kradl, bude to vracet

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (za ANO) ocenil, že se policie do řad Vězeňské služby podívá. „A jestli tam někdo kradl, tak to bude vracet,“ uvedl na Twitteru.

„Osobně trvám na co nejrychlejším možném vyšetření celé záležitosti. Podezření ohledně zakázek ve Vězeňské službě se neobjevují poprvé, sami jsme se některými zabývali,“ dodal Pelikán.

Šéf litoměřické věznice Tomáš Líbal Šéf litoměřické věznice Tomáš Líbal | Vězeňská služba ČR

salto ( 18. srpna 2015 11:12 )

Opět vynechaná medikace? Nehraj si s tím

salto ( 18. srpna 2015 11:10 )

Myslím si, že se to nechá pomalounku vyšumět a skončí to pod kobercem

tgbb. ( 17. srpna 2015 23:53 )

ČSSD se mstí vězniteli svého prominentního soudruha, jehož charakterové vlastnosti jej vynesly do nejvýšších pater politiky - samozřejmě ČSSD, hnízdo grázlů, zlodějů a vrahů (kočka)

moiaza ( 17. srpna 2015 21:24 )

 Vydírání, korupce, podvody, nic nového pod sluncem v Havlistánu.

xindlceskej ( 17. srpna 2015 20:53 )

Ten Rath toho bachaře NAKAZIL!! bachař za nic nemůže, okamžitě zprostit obvinění!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání