Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Soud s Kajínkem nebude: Soud jeho žádost o obnovení zamítl

Soud s Kajínkem nebude: Soud jeho žádost o obnovení zamítl
Soud s Kajínkem nebude: Soud jeho žádost o obnovení zamítl  (Autor: FTV Prima)
Autor: ČTK, zb - 
23. července 2015
09:41

Krajský soud v Plzni dnes zamítl žádost doživotně odsouzeného Jiřího Kajínka o obnovu procesu. Při veřejném jednání o tom rozhodl soudce Tomáš Bouček, který už dříve dvěma Kajínkovým žádostem o obnovu nevyhověl.

Čtyřiapadesátiletý Kajínek, který chtěl s novým psychologickým posudkem dosáhnout nižšího trestu, se jednání na vlastní žádost nezúčastnil, přítomen byl jen jeho advokát.

Plzeňský soud uložil nejznámějšímu českému vězni doživotní trest 23. června 1998. Kajínek byl odsouzen za to, že v roce 1993 zastřelil v serpentinách pod plzeňskou věznicí Bory podnikatele Štefana Jandu a jeho osobního strážce Juliána Pokoše. Druhý bodyguard útok přežil. Vraždy si prý objednal jiný podnikatel.

Zatímco dříve se Kajínek chtěl ve znovuotevřeném procesu zabývat otázkou své viny, tentokrát měl v úmyslu dosáhnout nižšího trestu. Doživotí dostal i proto, že znalci vyloučili možnost jeho nápravy. Nyní chtěl Kajínek, odsouzený za dvojnásobnou vraždu, pomocí nového posudku dokázat, že jeho resocializace možná je.

Soud ale návrh zamítl z důvodu, že resocializace není důvodem pro obnovení procesu. "Současný znalecký posudek nemůže přivodit jiné rozhodnutí o trestu. Ten není v rozporu s tím, že Kájínkova resocializace je ve vězení možná," řekl soudce.

Kajínek se proslavil svým útěkem z nejstřeženějšího českého vězení v Mírově. Nyní si podle informací médií odpykává trest ve Valdicích.

tggb ( 24. července 2015 06:50 )

Stejný soudce ho vždycky stejně odsoudí, to je jasné

crab ( 24. července 2015 04:18 )

 Kajinkovi nepomuze kdyz tady budeme nadavat na soudnictvi a uplaceni. Mate pravdu, ale to Kajinka na svobodu nedostane. I kdyby skutecne vrazdil, coz se neprokazalo,tak uz ma odsezeno vic nez jednu vrazdu. Kolik let dostane matka ktera zavrazdi novorozene? Udelejte akci petice za Kajinka. Pokud by byla obnova procesu, ne v Plzni. Znicili mu zivot a pomstili se za to ukradene policejni auto. Oni vedi ze nevrazdil, ale msti se mu a nejakeho vraha preci potrebuji.

ph6633 ( 23. července 2015 14:30 )

To už je do očí bijící, proč tuto kauzu řeší stále tentýž podjatý soudce? Kdo to shora řídí aby se pravda neprokázala ? Kajínek jistě není svatý, je to bývalý zloděj, ale vrah rozhodně není.

cabogaj ( 23. července 2015 12:53 )

Jinak to dopadnout nemohlo. Stále Plzeň.

milan1959 ( 23. července 2015 12:29 )

Co bereš?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání