Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Případ sestry Rumburka: Draslík zabil dalšího pacienta

Autor: ua, ČTK - 
10. listopadu 2014
13:44

Věra M. (50) z Rumburku, obviněné z vraždy pacientky Jany K. (+72), hrozí stíhání i za smrt dalších lidí. Státní zástupce má k dispozici znalecké posudky. Po jejich vyhodnocení oznámí, zda a případně o kolik skutků obvinění Věry M. rozšíří. Jedno už je však jasné nyní. Minimálně ještě jeden případ vykazuje stejnou příčinu smrti – zástavu srdce po podání draslíku.

Vyšetřovatelé stále prověřují 11 dalších úmrtí v rumburské nemocnici. Podle státního zástupce Františka Stibora je dokazování velmi složité, neboť chybějí těla. K dispozici jsou pouze vyjádření soudních znalců. Důležité je i vyjádření kardiologa, zda je křivka EKG shodná jako u pacientky Jany K., za jejíž smrt už je sestra stíhána, a také medikace.

Je to opravdu náročné. Většinou nebyla odebrána krev. K tomu došlo pouze v jednom případě. Tento vzorek vykazoval zástavu srdce po podání kalia. I EKG mělo shodné znaky,“ řekl státní zástupce.

To však samo o sobě ještě na rozšíření stíhání podle něj nestačí. Chce ještě další vyjádření znalce. „Uložil jsem vyšetřovateli, aby ho vyslechl. Jde o odstranění některých rozporů,“ řekl s tím, že jasno by mělo být do konce listopadu.

Padesátiletá bývalá sestra čelí od srpna obvinění z vraždy pacientky. Žena zemřela v Lužické nemocnici v Rumburku v noci na 6. června a vyšetřování prokázalo, že ji zabila velká dávka draslíku, která způsobila srdeční arytmii a smrt. Lék jí podle policie podala zdravotní sestra, které v případě odsouzení hrozí až 18 let vězení. Z nemocnice byla propuštěna. Žena strávila více než měsíc ve vazbě. Na konci září ji soud propustil a stíhání pokračuje na svobodě.

Vedení nemocnice zpřísnilo po úmrtí pacientky vnitřní předpisy, což se podle jejího ředitele Darka Švába týká mimo jiné kontrol zdravotní dokumentace. Vnitřní prověřování dalších podezřelých úmrtí podle něj neodhalilo žádný jiný případ, který by poukazoval na úmyslné či jen nedbalostní pochybení zaměstnanců nemocnice.

 

majojo ( 10. listopadu 2014 20:40 )

Takže se vina či nevina dotyčné má posuzovat podle toho, jestli se stejná křivka objevila i u jiných pacientů? Asi to byla jednovaječná dvojčata a ve stejnou obě byla hospitalizována se stejným problémem. A co se vyjádření soudnmích znalců týče- podle případů z nedávné doby víme, zač stojí.

lunatic ( 10. listopadu 2014 18:42 )

Děkuji - vážím si slov uznání ... blízkým,samozřejmě přetlumočím;s moc lidmi se však důvěrněji nestýkám ...kdoví,možná i proto jsem mrzák & dávno to o sobě vím

deratizater ( 10. listopadu 2014 18:29 )

když má senior majetek a peníze tak ho všichni obskakují .Když se všeho zbaví tak je pak bezcennou přítěží.

deratizater ( 10. listopadu 2014 18:24 )

Ve špitálech jsem si dost poležel a vím jak to tam chodí.Spíše bych se přikláněl k tomu že o to muselo vědět více zaměstnanců nemocnice.Vše je dnes jen o penězích a na dlouhodobě ležících pacientech nemocnice prodělává a je ve ztrátě.Je snaha aby pacienti vypadli z nemocnice co nejdříve protože pojišťovny pak snižují úhrady a nemocnice má finanční potíže.Děje se taky běžně z úsporných důvodů i to že se neperspektivní pacient nechá v klidu umřít na lůžkovém oddělení místo aby byl na drahém ARO.Nechlastejte, nekuřte, šetřte si zdraví a modlete se ať umřete dříve než z vás bude živá mrtvola závislá na cizí pomocí.

aentoni ( 10. listopadu 2014 17:41 )

Jseš duševní mrzák, lituji Tě i Tvé blízké.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání