Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Sestra Věra M. má svědomí čisté: Umírající ale „asi“ neoživovala

Autor: dce - 
17. září 2014
18:23

První výpovědi z výslechů rumburské sestry Věry M. šokují širokou veřejnost. Sestra nejprve tvrdila, že má svědomí zcela čisté, nic prý neprovedla. Zda ovšem pacientku při zástavě resuscitovala, si nemohla vzpomenout. Vymlouvala se na fakt, že jí ten den bylo nevolno – v ostatních věcem ale měla zcela jasno.

Věra M. měla začátkem června zabít onkologickou pacientku dávkou draslíku přímo do žíly. Žena ale vše popírá. "Já jsem nepodávala kalium, já jsem ho akorát dávala do infúze, která měla dál kapat, jak bylo v rozpisu. Infúze v podstatě ani nezačala kapat, protože předchozí měla vykapat kolem desáté hodiny a ještě jsem říkala, že tam byl nějaký skluz," prohlásila podle serveru lidovky.cz ve výpovědi.

Draslík, který v krvi pacientky potvrdil rozbor, jí překvapil. „Nedokážu si to vysvětlit," uvedla. K rozboru se krev dostala jenom díky pohotovému zásahu lékaře Vondráčka, pozdější pitva by tuto skutečnost potvrdit nemohla. Velké množství draslíku se po smrti totiž do těla uvolní automaticky. Za své konání si ovšem Vondráček vysloužil zatím jenom žalobu ze strany nemocnice kvůli údajnému krytí sestry a ničení důkazy.

Smrt pacientky ale zatím nese jen sestra. A vypadá to, že ještě dlouho ponese. Pokračování její výpovědi působí přinejmenším zvláštně. Nedokázala totiž přesvědčivě vysvětlit své chování, když došlo u pacientky k zástavě srdce. Otázkou také je, proč sloužícího lékaře volala sestra, která se o pacientku vůbec nestarala. „...já jsem byla otočená u infúzní pumpy, neviděla jsem to, akorát jsem viděla průvodní jevy pacientky, najednou se jakoby zvedla a začala jakoby chroptět. Tak jsem ještě volala: Ino honem," prohlásila Věra M.

Na otázku, zda ženu resuscitovala, odpověděla ještě pochybněji. Nejprve si nebyla jistá, tvrdila že „Asi“ ano, později byla přesvědčená, že ano, a ještě později už si tím byla zcela jistá. Své postupné rozpomínání se odůvodnila nevolností během večer, kdy žena zemřela. Podle slov ředitele nemocnice Darka Švába ovšem sestra ženu očividně neresuscitovala: „Kolegyně, která to viděla na centrálním monitoru v kukani, tak nejen, že stačila zavolat Vondráčka, ale doběhla pro defibrilátor a zahájila defibrilaci,“ sdělil podle webu lidovky.cz Šváb.

olguska ( 18. září 2014 10:22 )

 je to sestra nějakého doktora, naštěstí z jiné nemocnice, tak to asi bude mít podporu

kung-fu-jane ( 17. září 2014 22:35 )

To máme teda zdravotnictví.... Jeden cvok mučí děti, tahle mrcha si zase myslí, že musí trpícího dozazit, aby se netrápil. Natahovat ruce na poplatky, to jim jde, ale že by byly vidět větší výkony. Tak to leda tak větší kulový ho....

joldh ( 17. září 2014 22:26 )

Podle českých zákonů je to vražda! Tak žádný metál ani dokonce žádný pranýř ale trest podle trestní sazby. Eutanazie není jen otázkou právní ale především otázkou etickou. (Jenom na okraj věci, četl jsem někde na Novinkách, že se pachatelka k eutanazii ani nehlásí! Tak nevím!)Ve vyspělém světě je eut. povolena např. v Holandsku, musí tam ale splňovat řadu podmínek.Snad to nejdůležitější, že žádost musí pocházet pouze od pacienta, a to opakovaně. Pacient musí trvale a nesnesitelně trpět a toto utrpení nejde nijak zmírnit............a mnoho dalších podmínek. Nemohu tedy přimout vraždu staré nemocné paní. A JEŠTĚ SI MYSLÍM, ŽE BYS MĚLA ALESPOŃ ZKUSIT PŘEMÝŠLET. jÁ VÍM, ONO TO NEJDE............

japos22 ( 17. září 2014 20:20 )

Tobě rozumět je, ale vyjde to nastejno

tymitaky ( 17. září 2014 19:51 )

Nechlastej tolik, není ti rozumět!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání