Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

38 let se táhne vražda studentky a teď... Konec nadějí: Tresty za smrt platí!

Autor: ljš - 
3. října 2014
18:02

Únos, hromadné znásilnění a vražda! Jeden z nejkontroverznějších případů československé kriminalistiky, podle kterého byl natočen film Bolero, znovu po 38 letech projednával soud. Vrazi slovenské studentky medicíny Ľudmily Cervanové se ale očištění nedočkali.

Slováci odsouzení ve 38 let starém případu vraždy studentky medicíny Ľudmily Cervanové, který se stal jedním z nejkontroverznějších a nejdelších procesů v dějinách slovenské justice, neuspěli se svou stížností u Evropského soudu pro lidská práva.

Studentka medicíny Cervanová byla znásilněna a zavražděna v létě 1976. O šest let později soud v tehdejším Československu dospěl k závěru, že zločin spáchala skupina mladíků a její členy odsoudil k trestům odnětí svobody od čtyř do 24 let. Po pádu komunismu byl proces obnoven, ale slovenské soudy vinu šestice odsouzených mužů potvrdily. Třem obžalovaným tresty dokonce zpřísnily. Potrestaní Slováci neuspěli u slovenského nejvyššího soudu ani s mimořádným opravným prostředkem vůči pravomocnému rozsudku.

Štrasburský soud podle mluvčí slovenského ministerstva spravedlnosti Alexandry Donevové ale zamítl stížnost odsouzených, kteří tvrdili, že byla porušena jejich práva na spravedlivý proces a že slovenské soudy neměly na zřeteli všechny důkazy. Soud upozornil, že jeho úlohou není hodnotit důkazy v původním řízení a že slovenské soudy zdůvodnily své rozhodnutí, kterým odmítly v případu další dokazování.

Na motivy případu vraždy studentky medicíny byl v roce 2004 natočen český film Bolero. Scenáristku filmu Markétu Zinnerovou někteří odsouzení zažalovali a požadovali omluvu za to, že je v médiích označila za vrahy. České soudy jejich žalobu zamítly.

Loni se zase do kin dostal slovensko-český snímek Kauza Cervanová. Ve filmu, který letos na jaře získal slovenskou filmovou cenou Slnko v sieti za nejlepší dokumentární snímek, se režisér Robert Kirchhoff zaměřil na okolnosti vyšetřování vraždy Cervanové.

wilhelm ( 4. července 2019 00:09 )

komunističtí dobytci zničili jiným život co si tohle vynmysleli. Vždyť ta ženská pořád žije a hned po pádu Husákova řežimu se ozvala a A chtěla se vrátit, jenomže jí to nedovolili!!!!! Její matka to stejně věděla!!!!!

wilhelm ( 4. července 2019 00:06 )

ano, je to ostuda, protože žádné důkazy viny neexistují a vše si odporovalo a stále odporuje

wilhelm ( 4. července 2019 00:04 )

Ale existuji, a to opakované tvrzení o té údajné vraždě je již opravdu donekonečna opakovaná blbost bez jakýchkoliv důkazů. Soudy nenalezly žádný důkaz a tudiž rozhodly protiprávně jak to ostatně potvrdil nejvyšší federální soud. A nyní důkazy o tomhle svinčíku jsou

w.mojko ( 12. listopadu 2014 09:41 )

Pretože postupom času získali rozne posty, známosti a prachy, domnievali sa, že sa brutálna vražda premlčí... Poznala som ju, bola to fajn kočka,bývali sme na Mlynoch. Aj niektorých vrahov, už v době štúdií boli prevíti , čo napokon vyústilo v likvidáciu obete

e.44 ( 4. října 2014 13:31 )

Mě víc to než že jsou naživu vadí to, že soud při rozhodování a vynesení rozsudku nevzal v potaz všechny důkazy. To bohužel vrhá na rozsudek stín pochybností a umožňuje jeho napadání i po letech. Bohužel děje se i dnes že jsou mnohé důkazy u soudu bezdůvodně smeteny ze stolu. Soud by měl vždy vynášet rozsudek na základě všech předložených důkazů. Předešlo by se tak dost častému zpochybňování rozsudku, případně chybnému rozsudku.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání