Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Kšeftoval s nočními zaměřovači! Soud ho však zbavil viny

Podle soudu nevinný Radek T. (vpravo) se svým obhájcem Pavlem Hálou.
Podle soudu nevinný Radek T. (vpravo) se svým obhájcem Pavlem Hálou.  (Autor: Foto Blesk - Ondřej Požár)
Autor: op - 
7. května 2014
12:57

Až deset let vězení hrozilo obchodníkovi se zbraněmi Radkovi T. za to, že od května 2009 do března 2012 dovážel z USA do tuzemska noční zaměřovače. Soud ho však zprostil viny, protože to už není trestné!

Podle žalobce celkem takto udělal 29 nepovolených zahraničních kšeftů s vojenským materiálem. „Přístroje, které jsem dovážel, jsou určené pro civilní účely,“ hájil se podnikatel u Krajského soudu v Brně.

Podle trestního senátu byl dovoz tzv. noctovizorů ještě v roce 2009 trestným činem. „Předloni se však už podmínky pro dovoz podobných zařízení změnily a nyní je to už legální,“ zdůvodnil osvobozující rozsudek soudce Aleš Novotný.

Na legálnost podnikání poukazoval i obhájce. „V deseti případech zabavili celníci obžalovanému noční zaměřovače a po půl roce zkoumání je pustili do oběhu. A několik zařízení dokonce od mého klienta koupila i policie!“ tvrdil advokát Pavel Hála.

A soudci mu dali v podstatě za pravdu. Žalobce, který Radkovi T. navrhoval podmínku, si však ještě rozmyslí, zda se proti verdiktu odvolá.

nojasne ( 7. května 2014 13:36 )

Žalobce by se neměl rozmýšlet, zda se odvolá, měl by začít přemýšlet, kde vezme peníze na odškodné, které stát bude muset zaplatit.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání