Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Matka (22), která otrávila dceru fridexem v jogurtu: Řezala se do rukou, tvrdí sousedé

Autor: Vlaďka Hradská - 
20. ledna 2014
05:00

Bože, co se to rodí za matky bestie! Po Veronice S. (30) z Nejdku na Karlovarsku, která otrávila v roce 2010 svoji dceru Terezku (tehdy 5) fridexem, vyšetřují kriminalisté na jihu Čech podobný případ.

Smrtící koktejl z jogurtu a nemrznoucí směsi připravila své holčičce (3) v pátek večer bezcitná máma (22) v Českých Budějovicích. „Měla dceři předškolního věku podat, a to s úmyslem ji usmrtit, vysoce nebezpečnou látku fridex. Smrtící tekutinu smíchala s jogurtem,“ uvedl mluvčí policie Jiří Matzner.

Dítě zachránil otec tím, že jídlo sám ochutnal a přivolal záchranku. „Když zjistil, že dítě pláče, zdálo se mu to divné a taky se zředěného jogurtu napil. Možná očekával chuť zkaženého mléčného výrobku, ale skutečnost byla mnohem hrůzostrašnější,“ dodal Matzner.

Jed dívence vážně poškodil trávicí trakt. Naštěstí jí včasný zásah lékařů a dialýza zachránily život. Skončila v pražské motolské nemocnici, otec zůstal na pozorování v nemocnici v Českých Budějovicích. Policisté ženu obvinili z pokusu o vraždu. Hrozí jí za to až 20 let za mřížemi, případně výjimečný trest. Policie, záchranka i obě nemocnice odmítly sdělit další informace.

Jizvy

Podle sousedů z domu, kde rodina bydlí, měla žena ruce poseté jizvami. "Asi se sebepoškozovala," naznačil pro televizi Nova jeden z nich možnost, že žena měla dluhodobější psychické potíže. Z bytu se prý také poměrně často ozýval křik.

Manželé mají údajně ještě asi ročního chlapečka, ten je pravděpodobně v péči příbuzných. Matka je v rukou policie a otec v péči lékařů, stav chlapečkovy starší sestřičky, která musela být převezena do Motola, je stabilizovaný.

Travička z Nejdku

Veronika S. z Nejdku u Karlových Varů donutila v roce 2010 dceru Terezku vypít nápoj s nemrznoucí směsí poté, co se vrátila z víkendu u otce. Chtěla se tak pomstít partnerovi za rozchod. Záchranku k děvčátku trpícímu obrovskými bolestmi ale přivolala až po několika hodinách a zdravotníkům zapřela, že by mělo dítě otravu. Holčička přežila jen díky drastické léčbě. Travička dostala výjimečný trest 25 let vězení, vrchní soud jí ho snížil na 17 let.

Jak působí jed v těle?

Lidé při požití fridexu v nápoji či jídle nemusí poznat, že byli otráveni. Jde o sladkou, hustou tekutinu, která nijak nezapáchá. „První příznaky jsou nenápadné, jde o bolest hlavy a nevolnost. Až během několika hodin se přidávají potíže srdečního oběhu, dýchání a selhávání ledvin,“ popsala mluvčí jihočeské záchranky Petra Kafková.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání