Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Tragická smrt čtyř dívek na rallye v Lopeníku: Hlídači (22) hrozí 6 let!

Na videu z tragické rallye v Lopeníku zachytila kamera dívky, které o několik okamžiků později tragicky zemřely. Tady ještě mávaly jezdcům...
Na videu z tragické rallye v Lopeníku zachytila kamera dívky, které o několik okamžiků později tragicky zemřely. Tady ještě mávaly jezdcům...  (Autor: Archiv Blesku, reprofoto TN.cz)
Autor: ČTK - 
25. října 2013
13:38

Z tragické smrti čtyř dívek při loňské rallye v Lopeníku byl obžalovaný dvaadvacetiletý traťový komisař. Mladému muži u soudu hrozí za usmrcení z nedbalosti a těžkou újmu na zdraví z nedbalosti v případě uznání viny až šest let vězení.

Státní zástupce Tomáš Pindur se nechtěl k případu v této chvíli blíže vyjadřovat s odkazem na projednávání u soudu. Podle policie ale nechyboval jen mladý traťový komisař, ale "do jisté míry udělaly chybu i divačky, když porušily předpisy a šly blíže k trati". Komisař však podle policistů fatálně chyboval, neboť je včas nevykázal do bezpečné zóny tak, jak mu to nakazují národní sportovní řády.

Tragédie se stala loni 10. listopadu při automobilovém závodu Autogames RallyShow Uherský Brod. Při nehodě vozu byla těžce zraněna také dvaapadesátiletá žena. Dívky ve věku 7, 18, 18 a 20 let střet nepřežily.

Těsně po události se nejelo několik soutěží rallye. Český Svaz rallye také posílil bezpečnostních opatření. Pořadatelé například jednotně značí okolí tratí, obyvatelé obcí jsou upozorňováni na konání závodů a byl také snížen výkon některých typů závodních aut.

V minulém roce při rallye v ČR zemřelo celkem pět diváků a dva navigátoři. Letos v červnu zemřela při amatérské rallyeové soutěži u Adolfova na Teplicku čtyřiačtyřicetiletá řidička. Na začátku října pak při havárii závodního vozu na Rallye Příbram, která je součástí českého šampionátu v automobilových soutěžích, zahynul dvaadvacetiletý spolujezdec.

uzjsemtudlouho ( 25. října 2013 18:02 )

Bez školení, které musel stvrdit podpisem, by tu pásku nedostal.

uzjsemtudlouho ( 25. října 2013 18:01 )

On je tam nevzal, ony tam přišly za ním. Vina je na obou stranách, jak na straně dívek (kromě té malé), tak na jeho straně, že je nevykázal.

uzjsemtudlouho ( 25. října 2013 17:58 )

Hloupost. Šlo o závody na uzavřeném okruhu kde neplatí pravidla silničního provozu. Jednoznačně je na vině nezodpovědný komisař a nedisciplinované divačky stojící mimo bezpečné pásmo vyhrazené pro diváky.

majojo ( 25. října 2013 17:38 )

No jistá vina leží i na pořadatelích závodu - z kluka udělali "traťového komisaře", ale dostal i příslušné školení? Asi dostal jenom tu ouřední pásku na rukáv, se kterou se vytahoval před holkama.

wilddog ( 25. října 2013 15:51 )

Jo a mějte rozum a hlavně nevolte ani zlodějskou ODS !!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání