Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zavraždila svou dceru a tvrdila, že to byl akt lásky: Soud jí zpřísnil trest

V tomhle stanu zabila matka svou dceru, prý ji tak pomohla od depresí, hájila se u soudu Dostala 11 let
V tomhle stanu zabila matka svou dceru, prý ji tak pomohla od depresí, hájila se u soudu Dostala 11 let  (Autor: Foto Blesk - Vlaďka Hradská, Policie ČR)
Autor: ČTK, ljš - 
21. srpna 2013
20:01

Svou dceru (†19) považovala za anděla, a protože ji chtěla zbavit utrpení tohoto světa, podřízla ji. Odvolací soud Martii S. zvýšil původní osmiletý trest na 11 let.

Žena, která loni ve stanu u Borové Lady zavraždila svou devatenáctiletou dceru, si odpyká 11 let vězení. Původně uložený trest jí dnes o tři roky zpřísnil odvolací Vrchní soud v Praze. Žena se k činu přiznala a žije v přesvědčení, že dívce prospěla. Podřezání nožem na koberce vysvětluje jako akt lásky, dceři prý pomohla zbavit se pozemského utrpení.

Odsouzená, která se zabývá esoterikou a věří v posmrtný život, se hájila tím, že dcera ji dlouhodobě přemlouvala ke společné sebevraždě. "Co byste dělali na mém místě vy? Vy byste čekali, jestli se ta holka sama zabije, abyste byli z obliga? Nebo byste ji snad dali do blázince?" ptala se dnes soudců v emotivním proslovu.

Ovlivňovala ji

Odvolací senát však nepřesvědčila. "Dcera byla dlouhodobě pod vlivem obžalované, z čehož patrně plynuly některé její postoje. Byla to ale mladá, nezralá dívka, která tyto názory mohla později opustit," uvedl předseda senátu Jiří Lněnička. Dodal, že žena je ke svému činu zcela nekritická a jedinou pro ni polehčující okolností je to, že doposud nebyla nikdy trestána. Původní osmiletý trest proto označil za nepřiměřeně mírný.

Žena zavraždila dceru, které přezdívala "Zlatuška" a kterou podle své obhájkyně považovala za archanděla, loni počátkem září. Obě předtím opustily byt v Praze, rozdaly svoje věci, zakoupily stan a spací pytle a odjely na Šumavu. V plánu měly to, že se otráví léky, které dívka užívala - antidepresivy a hypnotiky. Prášky je ale neusmrtily, a tak dcera matku požádala, aby ji zabila nožem. Matka ji nejprve pořezala na zápěstích, a když dívka stále žila, podřízla jí krk. "Mým motivem byla velká úcta a láska k dceři," prohlásila dnes.

Chtěla zabít i sebe

Po činu se chtěla zabít sama, způsobila si však jen lehčí zranění. Když si šla k potoku pro vodu na zapití dalších prášků, potkali ji cyklisti, kteří zavolali záchranáře.

Vyučená zlatnice, která má dvě další děti, se dnes soud snažila přesvědčit, že s nejmladší dcerou byla v bezvýchodné životní situaci. Po odchodu od manžela, v jehož péči později skončily obě starší děti a jenž nakonec také spáchal sebevraždu, prý zůstala bez finančních prostředků a nikdo jí nepomohl. "Když jsme neměly důstojný život, chtěly jsme alespoň důstojnou smrt," uzavřela.

anka ( 22. srpna 2013 00:12 )

zirafa ( 21. srpna 2013 22:09 )

nbcz:

barbie.matelova ( 21. srpna 2013 21:47 )

asi tak nějak ... já to myslela jak zirafa, že se divím, že to neuhráli na hlavu....ten blázinec by byl ale ztráta času, jí to z hlavy nikdo nevytluče.....

defakto ( 21. srpna 2013 21:18 )

.....ta mladá měla deprese asi ze své pošahané matky , ta ji má na svědomí !

barbie.matelova ( 21. srpna 2013 21:11 )

to mě taky překvapuje, že jde do vězení a ne do blázince...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání