Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Vyhrožoval sebevraždou, na rukou má však krev z vraždy

Spolupachatel vraždy prostějovského důchodce David Brauner. Policisté dnes možná litují, že muu zachránili život, když chtěl před časem spáchat sebevraždu.
Spolupachatel vraždy prostějovského důchodce David Brauner. Policisté dnes možná litují, že muu zachránili život, když chtěl před časem spáchat sebevraždu.  (Autor: Pavel Ryšlink)
Autor: Pavel Ryšlink - 
12. března 2012
22:58

Dopisem na rozloučenou zaslaným prostějovskému místostarostovi vzbudil před časem rozruch David Brauner (36) z Prostějova. Poté se holedbal, že až dostane peníze, sebevraždu stejně spáchá. Teď má ovšem na rukou krev důchodce (†81), na jehož vraždě se na začátku března podílel.

Ve své hlouposti se Brauner přitom sám udal, když se v opilecké pýše a s vidinou honoráře za informace přišel s hrůzným skutkem pochlubit do redakce prostějovského Večerníku.

Brauner oslovil zmíněnou redakci s tím, že zná jméno a bydliště vraha důchodce, zavražděného v prostějovské Okružní ulici v pátek 2. března. Za informaci požadoval nejprve tisíc, potom slevil na dvě stě korun. Tvrdil, že o vraždě všechno ví, protože u pachatele vraždy prý bydlí.

Znal detaily, které mohl znát jen pachatel

„Do redakce přišel opilý a říkal, že jde právě od vraha, že spolu právě chlastali,“ řekl Blesku kolega z Večerníku Michal Kadlec a dodal: „Pak ale ze sebe začal sypat detaily z místa činu, které mohl znát jen pachatel a policie. Například to, že zločinci z bytu důchodce nic neodnesli. Na kus papíru nám dokonce napsal i jméno a adresu muže, který podle něj důchodce zavraždil.“ Zmožen alkoholem potom prý Brauner u kolegů novinářů usnul.

Pro policisty to byly cenné informace

Redakce potom předala veškeré informace policii. Muži zákona pak na jejich základě zatkli jistého Romana Micku. (50), který bydlel nedaleko místa činu. A když se probudil z opileckého spánku i Braunera, kterému zcela nedocházelo, že se vlastně přiznal ke spoluúčasti na vraždě. Než ovšem oba muže obvinili, museli je nechat vystřízlivět na záchytce. Soud potom na oba dva v neděli večer uvalil vazbu.

Mysleli, že důchodce má cennou sbírku mincí

Z vyšetřování vyplynulo, že motivem vraždy byly peníze. „Motiv byl přitom do té doby záhadou, protože starý pán žil zcela sám a neměl žádný majetek. Z jeho bytu se také evidentně nic neztratilo,“ prozradil Blesku kriminalista, který je s případem detailně obeznámen. Situace byla taková, že oba muži se prý v hospodě doslechli, že starý pán z Okružní ulice by prý měl mít doma velmi cennou sbírku starých mincí. Důchodce však doma nic takového neměl a neměl ani žádné jiné cennosti či peníze.

Tvrdí, že jen hlídal na chodbě

Brauner pak ve výpovědi uvedl, že jenom hlídal na chodbě a dovnitř do bytu že šel jen jeho komplic Micka. Když prý z bytu slyšel křik a rány, z domu utekl. Přiznal však, že po neúspěšné loupeži plánovali další podobnou akci. Oběma mužům hrozí za loupežnou vraždu dvacetileté tresty či dokonce doživotí.

Žil jako parazit a vyhrožoval sebevraždou

David Brauner žil životem parazita, kdy nepracoval, nechával se vydržovat jistou přítelkyní a jeho největší zálibou byl alkohol. Když ho žena na začátku roku vyhodila z domu, chtěl spáchat sebevraždu. Dopis na rozloučenou poslal prostějovskému místostarostovi, který zalarmoval policii. Ta Braunerovi sebevražedný pokus zmařila.

Muž ovšem poté sebevědomě prohlašoval, že až bude mít peníze, odjede někam, kde ho nikdo nezná a tam sebevražedný úmysl zrealizuje. Před časem si však našel novou přítelkyni, která byla ochotna ho živit, šatit, dávat mu peníze na alkohol a ještě mu být bohatě po vůli. Proto prý od sebevražedných myšlenek upustil.

mortis69 ( 13. března 2012 06:33 )

Nejvíc mně mrzí,že tu sebevraždu nespáchal.Zase další darmožrout v pohodovým kriminále

kozmix ( 13. března 2012 06:19 )

http://holesovskavyzva.zacit.cz/aktualni-deni.html

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání