Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Opilci zapálili pietní místo Václava Havla!

Lidé při pohledu na zdevastované pietní místo jen nevěřícně kroutili hlavami
Lidé při pohledu na zdevastované pietní místo jen nevěřícně kroutili hlavami  (Autor: Jan Doležal)
Autor: Jan Doležal - 
28. prosince 2011
06:44

Potáceli se ulicemi města a při zatýkání vyřvávali hesla o svobodě a demokracii. To, co udělali, nemá ale s demokracií vůbec nic společného. Dva opilí muži v noci na včerejšek na nymburském Náměstí Přemyslovců založili požár na pietním místě zesnulého exprezidenta Václava Havla!

Dva opilci, N. M. (35) a J. P. (30), postrádající sebemenší úctu k mrtvému, pokryli pietní místo větvičkami, na ně podle policistů ještě naskládali hadry a všechno zapálili. Zřejmě se bavili tím, jak plameny olizují Havlův portrét a berou zasvé hořící svíček, jejichž prostřednictvím lidé ještě v pondělí vyjadřovali nejhlubší účast s úmrtím milovaného exprezidenta. "Na náměstí se převalovala oblaka kouře, že nebylo skoro vidět. Slyšel jsem jen, jak přijíždí policejní hlídka," popisoval Blesku taxikář, který v tu chvíli projížděl okolo.

Přivolaní policisté, kteří dorazili na Náměstí Přemyslovců, měli informaci, že jedou k požáru. Když viděli, co se stalo, okamžitě se snažili oheň na pietním místě uhasit. To se ovšem opilým mladíkům nelíbilo a vrhli se proti strážcům zákona. Během chvíle ale skončili s pouty na rukou v policejní služebně. "Jsou podezřelí z výtržnictví a hrozí jim až dva roky vězení," konstatovala Petra Potočná z nymburské policie.

Obyvatelé města se včera ráno u zdevastovaného pietního místa zastavovali a jenom nevěřícně kroutili hlavami. Nikdo nemohl pochopit, že by byl někdo schopný takové neúcty. Zbytky ohořelých svíček během dopoledne odklidili pracovníci technických služeb.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání