Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

Zabil Františka (†3) a Vítka (†6): Trestán nebude, když lékař uzná nepříčetnost

Autor: INT, oj - 
24. listopadu 2011
13:52

Řidič Jaroslav N., který v sobotu na přechodu v Hradci Králové zabil při couvání dva bratry Františka (†3) a Vítka (†6), se může vyhnout trestu. Pokud soudní znalci uznají, že byl v době nehody skutečně nepříčetný, jak tvrdí, mohl by být zproštěn viny!

Zpracování lékařských posudků může trvat až několik měsíců. "V tomhle případě bude záležet hlavně na posudku ze zdravotnictví, jestli byl řidič příčetný a jestli mohl řadit v průběhu nehody," uvedl pro server iDnes.cz dopravní soudní znalec Libor Kopal, který se zabývá analýzou dopravních nehod.

V případě, že by lékaři uznali, že byl Jaroslav N. v době nehody kvůli záchvatu nepříčetný, mohl by se vyhnout právní odpovědnosti. "Soudu by pak asi nezbývalo, než ho zprostit obžaloby. Ale to neznamená, že by mu neuložil nějakou ústavní ochrannou léčbu," řekl serveru hradecký advokát Jan Lipavský zabývající se trestním právem.

Dá se ale předpokládat, že soud bude nekompromisní. "Nehoda měla tragické následky a s ohledem na to, že byl řidič ihned vzat do vazby a je vytvářen silný mediální tlak, předpokládám, že trest bude poměrně přísný," myslí si Lipavský.

hahula ( 25. listopadu 2011 08:49 )

Vy asi nemáte děti, jestli ano a opravdu je ze srdce milujete tak pak by jste nemohla psát takové koniny. A upřímně, německý řidič je horší než ten český. Mluvím z vlastní zkušenosti. Nemá to ale nic společného s tímhle prasetem, co ty nebohé chlapce přejel dvakrát, sprostě je zavraždil

nojasne ( 25. listopadu 2011 00:25 )

No pokud se vám nikdy nestalo, že jste zapomněl odbrzdit ruční brzdu před rozjetím, tak si to někde zkuste, zjistíte, že proti motoru v záběru vpodstatš nebrzdí.

nojasne ( 25. listopadu 2011 00:20 )

To co nám tu pan doktor tlachá je nesmysl. Řidič by nenesl trestní zodpovědnost tehdy, pokud by to byl jeho první záchvat nebo pokud by se řádně léčil, lékaři nic nezamlčoval a od svého lékaře by měl povoleno řídit. V opačném případě se pokaždé, když sedal za volant, dopouštěl trestného činu obecného ohrožení a za nehodu je rovněž zodpovědný, neboť mezi zákonem dané povinnosti řidiče patří i povinnost řídit pouze v dobrém zdravotním stavu.

matapata ( 24. listopadu 2011 22:46 )

Nevím jestli víte, jak to na tom místě vypadá ... ten kretén couval do jednosměrky ...

sydnicka ( 24. listopadu 2011 22:33 )

nekecej zase tvoje ptakoviny. V Nemecku a v Rakousku je bezne,a uci to taky v austoskolach: davat na chodce pozor a ze maji prednost. Jestli si na to jeste neprisel - rychlost nema nic spolecneho z nehodovosti. Jen neprimerena rychlost ma pricinu na nehodach.Ja osobne v autoskole jsem jezdila na dalnicich pres 160kmh. A i kdyz ma Nemecko neomezenou rychlost a ja osobne miluji vysoke rychlosti, ma pritom jednu z nejmensich nehodovosti a umrtnosti na cestach. To se vraci k tomu co jsem napsala: ohleduplnost na ty slabsi a divat se dopredu, co se muze stat. To v Cesku neuvidis, spise opak je pravdou. Samozrejme, ze existuji vyjimky na obou stranach, ale ja mluvim o vetsine. A o to jde. A vyjadrovania odsuzovani nekterych zdejsich radoby ridicu-specialistu je vice jak katastrofalni.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání