Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Kauza údajné brněnské policejní mafie: Vězňům slibují za svědectví svobodu

Ilustrační foto - Policie bude vyslýchat vězně v kauze brněnské policejní mafie
Ilustrační foto - Policie bude vyslýchat vězně v kauze brněnské policejní mafie  (Autor: ČTK)
Autor: op, Kbali - 
28. září 2011
20:15

V kauze údajné brněnské policejní mafie vyslýchají svědky, kteří si jako vězni odpykávají tresty v tuzemských věznicích. Blesku to potvrdil zdroj blízký vyšetřování, který nechtěl uvést jméno.

V případu jsou trestně stíhaní čtyři bývalí policisté a dva podnikatelé. Všichni jsou ve vazbě. Žalobce je viní, že několik let vydírali podnikatele, jimž za úplatek slibovali zastavení trestního stíhání nebo jim hrozili kriminalizací, pokud nezaplatí. „Byli kontaktováni svědci, kteří sedí například ve věznicích v Kuřimi a na Mírově. Někteří další svědci jsou hledaní na základě eurozatykače,“ říká zdroj.

Podle něj některým svědkům slíbili podmíněné propuštění třeba v půlce trestu. „Ve výpovědích se objevují zajímavá jména, takže se dá předpokládat, že zatýkání bude pokračovat,“ míní člověk obeznámený s průběhem vyšetřování. Některé důkazy v podobě počítačů, zabavených při domovních prohlídkách, byly podle zdroje podrobeny zkoumání znalci z oboru kybernetiky.

Dozorující žalobce Martin Brzobohatý se k tomu odmítá vyjadřovat. Podle obhájkyně expolicisty Rudolfa S. Běly Sedláčkové soud jejímu klientovi zrušil dva důvody vazby, takže nejpozději začátkem listopadu by měl být po uplynutí tříměsíční lhůty propuštěn na svobodu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání