Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Bývalý šéf Delta týmu Martin Foltýn je ve vazbě: Vydíral svědka

Autor: eis, Jiří Čada - 
22. září 2011
17:05

Šéf takzvaného brněnského Delta týmu Martin Foltýn je kvůli vydírání svědků od neděle ve vazbě. Společně s dvěma dalšími muži zastrašoval a vydíral muže z Jihlavska, který měl být svědkem v kauze rozsáhlých podvodů. Při vydírání měl používat zbraně včetně granátů a dokonce zapálit dveře od domu.

V plamenech se nečekaně ocitly v neděli ráno domovní dveře u domu veterinárního lékaře Luboše K. ve Velkém Beranově na Jihlavsku. V tom okamžiku se poklidná ulice řadových domků v malé obci u Jihlavy přeměnila v místo akčního dramatu. Ohlušující exploze pyrotechnických výbušek střídaly policejní povely. Ze zaparkovaných aut a okolních domů se vyhrnuli příslušníci zásahové jednotky. V jejich rukou v mžiku skončili tři muži, kteří měli na svědomí požár domovních dveří. Jedním ze zatčených útočníků byl i elitní policista Martin Foltýn z nechvalně známého rozprášeného brněnského Delta týmu.

„V domě žije s rodinnou důležitý svědek jejich trestné činnosti. Jejich úkolem bylo ho zastrašit, aby stáhl své dosavadní svědectví,“ řekl Blesku jeden z policejních zdrojů. Do domu veterinárního lékaře už před časem Foltým údajně umístil pro výstrahu dva nefunkční granáty, aby vyděsil rodinu veterináře. Ta vše oznámila policii.

„Řadu dnů už tady policisté hlídkovali, dokonce v domě naproti měli umístěny i kamery, které sledovaly pohyb okolo domu,“ informovala Blesk jedna ze sousedek. Ta se stále domnívá, že se jednalo o vyřizování účtů mezi podnikateli. „Měli to podpálit údajně nějací Jugoslávci,“ tvrdila mladá žena.

Blesk včera zastihl i majitele domu. „Vzhledem k závažnosti celého případu se k tomu nebudeme jako rodina vyjadřovat,“ odmítl jakoukoliv diskusi veterinární lékař a zmizel okamžitě ve své garáži. Jihlavští kriminalisté, kteří případ vyšetřují zatím mlčí. „Jakékoliv informace by ohrozili další vyšetřování,“ tvrdila mluvčí krajských policistů Dana Čírtková.

Delta tým se vyznačoval agresivitou

Před svým odchodem z řad policie působil Foltýn v Delta týmu, což byla skupina policistů, která se podle inspekce policie vyznačovala bezdůvodnou agresivitou až brutalitou vůči cizincům a příslušníkům menšin. „Zatýkané osoby byly spoutány a když ležely obličejem k zemi, byly dokonce fotografovány," popsal při soudním procesu s členy Delta týmu jejich činnost státní zástupce Jan Megela.

Po jednom ze zásahů členů Delta týmu zemřel předloni v Brně Vietnamec Hoang Son Lam (†43). Policisté ho podle svědků zbili, svlékli, posmívali se mu a také jej fotili. Soud za to poslal policistu Josefa Srnského na 10 let za mříže, František Jaroš a Jarmil Šimoník dostali tři roky.

Foltýn s obviněním kolegů nesouhlasil a uvedl, že celý Delta tým vykonstruovali jeho nadřízení. „Fotoaparáty jsme měli od vedoucích. Měli jsme zásahy natáčet. Úspěšné akce měly prezentovat dobrou práci policie,“ řekl letos v srpnu pro Blesk Foltýn.

V minulosti zabil dva lidi

Policista Foltýn se stal známým poté, co během mise v africké Libérii v sebeobraně zabil dvojici banditů, jejich těla se však nikdy nenašla. "Použil jsem techniky úderu v krajní sféře sebeobrany. Jejich následky jsou natolik devastační, že je nelze přežít ani při okamžité lékařské pomoci. K tomu faktu se musím postavit čelem. Je pravděpodobné, že pachatelé těla ukryli, aby zabránili identifikaci a odhalení celé skupiny," řekl v dubnu v rozhovoru pro server iDnes.cz.

Foltýn v Libérii působil na policiejní akademii v Monrovii, kde vyučoval běžné policisty i ty ze speciálních jednotek.

letajici_svec2 ( 22. září 2011 23:22 )

proc zrovna 18. ? 17. mas kacenu na obed?

letajici_svec2 ( 22. září 2011 23:21 )

veci nejsou cernobile...opatrne s usudkem

sosacek ( 22. září 2011 19:49 )

18.listopad 2011 GENERÁLNÍ STÁVKA - už to začíná!

marie60 ( 22. září 2011 17:33 )

Takovým ha.zlům bych napařila asi doživotí.To už je děs, co se zde děje.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání