Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zfetovaný Švýcar trpěl paranoiou: Všichni po mně šli!

Autor: Veronika Pukačová, David Malík, mivrk - 
2. června 2011
14:54

Měl prý pocit, že ho všichni chtějí zlikvidovat! Snoubenka Tamara (27), její bývalý přítel, matka, dědeček i policie. Právě to vedlo Švýcara Saschu S. (33) k sobotní šílené jízdě v protisměru, při které jen zázrakem na R10 nikdo nezemřel. Blesk ví, co předcházelo jeho zkratu! Cesta za dědou Tamary se změnila v psychopatické představení.

Sascha se do Česka přijel oženit s přítelkyní Tamarou, jejíž rodiče žijí v Liberci. Noc z pátku na sobotu strávili oba u Tamařiny matky. Švýcar začal bláznit až při sobotní cestě za jejím dědou do Frýdlantu.

V autě s ním seděla Tamara, její matka a půlroční synek Antonio. Stejným směrem bydlí také bývalý přítel jeho snoubenky a v tu chvíli Sascha nabyl pod vlivem antidepresiv a pervitinu pocitu, že se ho chce jeho láska společně s expřítelem zbavit!

Policii zavolala tchyně

„Do cíle nakonec nedojeli, matka jeho snoubenky ho požádala, aby auto otočil a odvezl je domů,“ řekl předseda mladoboleslavského okresního soudu Jiří Rajm, který Saschu ve středu poslal do vazby. Švýcar tedy vysadil rodinu v Liberci a pak odjel. Snoubence ještě zavolal, že se zabije. Nastávající tchyně proto zavolala policii.

„Prostě jsem měl najednou strach z aut kolem sebe, podobnou situaci jsem už v Česku jednou zažil,“ zaznělo ve středu u soudu. „Najednou měl pocit, že ho chtějí všichni zlikvidovat. Když jsem se ho zeptal, proč nezastavil policistům, tvrdil, že se bál i jich. Měl pocit, že se proti němu všichni spolčili,“ dodal Rajm.

Švýcar ve středu u soudu nabízel peněžní kauci i písemný slib, to však soudce neobměkčilo a poslal ho do vazby. Za prvé by totiž mohl prchnout, za druhé hrozí, že by podobný čin mohl opakovat. Hrozí mu až 8 let za mřížemi.

Když se nezabil v autě, zkusil to příborem

Sascha už dva roky trpí duševními poruchami, chodí k psychiatrovi a bere antidepresiva, která neváhá prokládat pervitinem. V sobotu volal přítelkyni, že se zabije. To se mu nepovedlo. Když ho chytili, dostal infarkt a skončil ve vinohradské nemocnici.

Odkurtovaný od postele byl pouze při jídle. Využil nepozornosti zdravotní sestry a pokusil se podříznout si hrdlo příborovým nožem. Poté se snažil zapíchnout si nůž do hrudi. Právě vzhledem k jeho sebevražedným sklonům skončil ve středu v pankrácké vazební věznici, kde bude pod lékařským dohledem.

Počínání policie už prověřuje prezidium

Všichni řidiči, kteří jeli v sobotu dopoledne po rychlostní silnici R10 směrem na Liberec, byli v ohrožení života. Rychlostí 170 kilometrů v hodině se totiž v jejich pruhu řítil přímo proti nim zfetovaný Sascha. Policie však dopravu nezastavila. Postup už prověřuje policejní prezidium.

Kvůli sobotnímu počínání policie zuří i dopravní expert, poslanec Stanislav Huml. Ten dokonce ve středu sepsal dopis ministrovi vnitra. „Policisté měli jednoznačně zastavit provoz v tom pruhu, kterým se řítil. Měli také zabránit nájezdům do tohoto směru silnice. Navíc operační důstojník to měl všechno řídit,“ řekl. Tím by se podle něj vytvořila přirozená zábrana, která by Saschu zastavila. Další možností je pak zátaras kamionem nebo policejními vozy.

Švýcara však pronásledovala pouze jedna hlídka, která upozorňovala řidiče v protisměru na nebezpečí. „Jsem si jistý, že policie udělala v daných podmínkách maximum pro to, aby nedošlo k dalším škodám,“ obhajoval práci kolegů mluvčí mladoboleslavských policistů Ladislav Mareš ještě v úterý. Ve středu už se k věci nechtěl vyjadřovat. „V tuto chvíli analyzujeme průběh celého opatření,“ řekla mluvčí prezidia Veronika Hodačová.

crakazasecrak ( 4. června 2011 14:25 )

HELE JESTLIPAK TO NEBYL VON ,JAK HO CHTĚL SEŽRAT ČŮRKO??

bersimalinecka ( 2. června 2011 20:24 )

naší budoucnosti(je jedno že je to cizinec) hluchý od přebušené muziky v autech a na technopárty +zmagoření z drog.Tvrdě napsané?Ano ale to je krutá realita.Většina vražd a přepadení je pod vlivem drog anebo ze zoufalé snahy sehnat si prostředky na ně.

bersimalinecka ( 2. června 2011 20:20 )

mumar ( 2. června 2011 15:44 )

asi moc karla ne??(karel =kokain)

anil ( 2. června 2011 15:35 )

Z textu jasně vyplývá, že dotyčný je nemocný, ale naše společnost je dost zaostalá na to, aby mu pomohla. Když má někdo rýmu, stěží je terčem posměchu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání