Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Rom (16) zmlátil a znásilnil dítě: Půjde sedět na 10 let

Takto dopadl dvanáctiletý kluk poté, co ho surově zmlátili a znásilnili dva mladíci.
 (Autor: Ondřej Čermák)
Autor: ČTK, jaj - 
25. listopadu 2010
12:08

Mladík si odsedí příších deset let ve vězení, na jaře se svým kamarádem, kterému ještě nebylo ani patnáct přepadl, surově zmlátil dvanáctiletého kluka, tyranizoval ho a poté i znásilnil! Podle soud byl jeho útok rasistický. Dostal maximální trest, v zahraničí by mohl být i popraven.

Incident se odehrál na konci dubna v Krupci na Teplicku. Útočníci chtěli podle obžaloby chlapce okrást a když zjistili, že nic nemá, brutálně ho zbili a zneužili. Chlapec skončil na jednotce intenzivní péče, měl zlomené žebro, zakrvácenou hrudní dutinu, natrženou slezinu a spoustu dalších zranění. Soudkyně Kamila Elsnicová označila toto napadení za jednoznačný lynč. Při samotném fyzickém napadání útočníci chlapci řekli, že mu udělají to samé, co prý dělal Hitler cikánům.

Napadený chlapec žije v dětském domově a je velice inteligentní, studuje na osmiletém gymnáziu. Své útočníky dokázal identifikovat a jeho výpověď prý byla naprosto věrohodná; mimo jiné věděl i o pize na přirození jednoho z útočníků!

Zmlácený a znásilněný se plazil pro pomoc

Chlapec je po útoku psychicky úplně na dně, musí brát antidepresiva. Útočníci ho nechali po útoku ležet na louce bez pomoci a život mu zřejmě zachránilo jen to, že se dokázal doplazit na nádraží v Bohosudově. Kdyby pomoc nenašel do tří až šesti hodin, zemřel by, konstatoval znalec.

Odsouzený Rom byl už v minulosti několikrát stíhaný, je negramotný a podle znalce má IQ 41, je tedy klasifikován jako imbecil. "Ale i imbecilovi musí být jasné, že takový útok na kluka, který má 35 kilo, může způsobit smrt," uvedla v odůvodnění rozsudku soudkyně.

V zahraničí by dostal i trest smrti

S ohledem na jeho retardaci a prostředí, v němž vyrostl, není naděje na převýchovu, konstatoval znalecký posudek. I proto dostal maximální možný trest. "Kdyby se narodil o pár kilometrů dál na západ, nebo naopak na východ, mohl by se dívat na svět už jen skrz mříže. Nebo dostat trest smrti," prohlásila soudkyně.

Druhý útočník stíhán není, patnácté narozeniny totiž oslavil až v září. V současnosti je v nápravném zařízení v Chrastavě a jdou o něm velmi negativní reference. Vyhrožuje prý smrtí sestrám i chovancům. "Je otrlý, neštítí se ničeho. Troufám si říct, že ho tu brzy uvidíme v jiné roli," uzavřela soudkyně.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání