Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Mrtvý novorozenec skončil v bioodpadu!

Autor: Zbyněk Schnapka, Vlaďka Hradská, oj - 
29. září 2010
17:13

Hildegarda Šimáčková pohřeb svému synkovi nikdy neudělá. V nemocnici v Českých Budějovicích porodila chlapečka, který po pár hodinách zemřel. Zdrcená žena požádala o vydání tělíčka, aby ho mohla pohřbít. Nemocnice tvrdí, že úřední pohřeb už proběhl. Podle pohřební služby ale novorozenec skončil v hromadě biologického odpadu, který nemocnice poslala k likvidaci!

Nemocnice se ke ztracené mrtvolce novorozeněte nejdřív nechtěla vyjadřovat. V úterý pak ředitel Břetislav Shon vydal prohlášení, že dítě bylo po 11 dnech pobytu na patologii odvezeno pohřební službou a úředně pohřbeno. Prý k tomu má řádné doklady, které nemocnice předloží policii.

To vylučuje Pohřební ústav města Českých Budějovic, který zajišťuje pohřby zemřelých, ke kterým se nikdo nepřihlásil. „Ostatky žádného miminka jsme do urny neukládali. Zato jsme provedli 20. září žeh biologického odpadu podle objednávky nemocnice. Podle ohledacího listu v něm byly i ostatky nezralého novorozeněte,“ uvedla ředitelka ústavu Kateřina Vrbová.

Rodný a úmrtní list má stále u sebe

„Pokud mělo dítě vystaven rodný i úmrtní list, mělo s ním být zacházeno jako s každým zemřelým člověkem. V nemocnici muselo dojít k omylu,“ dodala.
Rodný i úmrtní list zemřelého Martínka má stále jeho matka. „To přece není možné. Jak mohla nemocnice ostatky mého syna vydat pohřební službě, když neměla jeho úmrtní list? To přece nejde, aby proběhl pohřeb bez úmrtního listu,“ diví se zoufalá matka.

Přitom ještě včera ráno paní Šimáčková doufala, že se vše vysvětlí. „Třeba se někde najde urnička s popelem mého synka,“ plakala nešťastná žena. Skutečnost je ale hrozivá. Chlapeček skončil v pytli spolu s amputovanými končetinami a dalšími zbytky těl. Biologický odpad nechala nemocnice v krematoriu spálit.

Tělo zemřelého nemůže zmizet
Podle ředitelky Pohřebního ústavu města České Budějovice Kateřiny Vrbové není možné, aby se lidské tělo jen tak ztratilo. „Když se pozůstalí k mrtvému nepřihlásí, obrátí se nemocnice na matriku. Ta se pak snaží vyhledat příbuzné. Když ani potom neuspěje, vystrojí obec na své náklady řádný pohřeb. Popel se uloží do urny i s číslem a štítkem. Příbuzní pak mají celý rok na to, aby si urnu v pohřebním ústavu vyzvedli. Když se tak nestane, je popel uložen do společného hrobu,“ popsala přísná pravidla zacházení se zemřelými Kateřina Vrbová. 

haschm ( 1. října 2010 13:20 )

Hm tak to rodí asi u řeky???!! ČB je perinatologické centrum jedno z 12 akreditovaných v ČR. Ten, kdo jezdí k řece je hlupák a psychopat. Kdo chce kam........

haschm ( 1. října 2010 13:18 )

Zkus tu práci, chytráku primář ve FN !!!! Jestli rozvážíš ráno mlíko s novinami tak to ja max. na desítku. A raděj kolo než auto,jo???!!!!Blbe

Slavek ( 1. října 2010 00:18 )

takze tagy nefungujou, tak nic

Slavek ( 1. října 2010 00:17 )

<S>S</S>

Slavek ( 1. října 2010 00:16 )

<S>test<-/S>

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání