Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Soud řešil prodloužení vazby žhářů z Vítkova

Autor: ČTK, pes - 
3. března 2010
19:44

Ostravský krajský soud ve středu rozhodoval o další vazbě čtyř obžalovaných za žhářský útok na domek romské rodiny ve Vítkově. Výsledek zatím nezveřejnil.

Stíhaným mužům vypršela zákonná lhůta, po kterou mohli být stíháni vazebně. Soud proto o další vazbě rozhodnout musel.

Za mimořádných bezpečnostních opatření členové zásahové jednotky vězeňské služby postupně před senát předvedli Davida Vaculíka, Jaromíra Lukeše, Ivo Müllera a Václava Cojocaru. Právníci třech obžalovaných žádali o propuštění z vazby. Jeden se vůbec nevyjadřoval. "Podle mého názoru ale důvody vazby dál trvají," řekla státní zástupkyně Brigita Bilíková.

Mluvčí soudu Barbara Plchotová uvedla, že soudce své rozhodnutí zatím komentovat nebude. "Vyjádříme se k němu až v okamžiku, kdy bude rozhodnutí doručeno všem stranám," řekla.

Samotný proces se čtveřicí mladých pravicových radikálů začne s největší pravděpodobností 3. května, rozsudek padne asi v červnu. Už dříve to potvrdil soudce Miloslav Studnička, kterému byl případ přidělen. "Hlavní líčení bude na konkrétní termín nařízeno v nejbližších dnech," doplnila Plchotová.



Je pravděpodobné, že stejně jako dnešní jednání o vazbě budou i hlavní líčení doprovázet mimořádná bezpečnostní opatření. Týkat se budou jak obžalovaných, které opět přivedou zakuklení, brokovnicemi a samopaly ozbrojení muži v neprůstřelných vestách, tak i veřejnosti, která se s největší pravděpodobností bude muset podrobit důkladnějším osobním prohlídkám.

Žháři na domek zaútočili v dubnu 2009. Do domu podle výsledků vyšetřování vhodili tři zápalné láhve. Při následném požáru byli zraněni tři lidé. Nejvážněji tehdy ani ne dvouletá Natálka. Utrpěla rozsáhlé popáleniny druhého a třetího stupně na 80 procentech těla. Policie obvinila jednoho z aktivních moravskoslezských pravicových extremistů Jaromíra Lukeše a Václava Cojocaru, oba z Opavy. Obvinění si vyslechli i Ivo Müller a David Vaculík z Horního Benešova na Bruntálsku.

Policie je obvinila z pokusu o rasově motivovanou vraždu, kterou obvinění chtěli spáchat na více osobách, z nichž jedna byla dítě. Za to jim hrozí až 15 let vězení. Padnout ale může i výjimečný trest či doživotí.

kumi ( 11. května 2010 13:24 )

jak jednoto potom nemusí platit nikdo ty trubko akde jinde ukázat když se to neřešííííííív telce sami říkaly že pokut by tam nebylo to děcko tak se to tak nepererodina na tom děcku tet jenom rejžuje .hodnota baráku v dnešní době 200tis co to bylo za barabiznu 9 lidí v tom a odškodnění chctěji za co???????za uytovaní zbytku rodiny (já jim fandím klukummmm

kumi ( 11. května 2010 12:36 )

Teď hlásili v rádiu, že jim hrozí doživotí. Vrah z Kmetiněvsi dnes běhá na svobodě, feťák bez řidičáku, který zabil matku s dítětem na chodníku dostal pět let. To je rasismus naruby.TREST SMRTI PRO TY kluky bo svojí práci nedokončily

lucy25 ( 11. května 2010 12:05 )

to je snad jedno jak tam bydleli, tak měli poukazovat jinde na problémy, a né že zničí život malému dítěti, které za nic nemůže-dokážeš to vůbec pochopit co je to za hrůzu a co si musela vytrpět za bolesti ta malá? Zkus se jen opařit vařící vodou co je to za bolest pro dospělého natož dítě ty magore!!! o to tady jde, ne jestli rómové platí nebo neplatí, to ať si řeší příslušné úřady...

lucy25 ( 11. května 2010 11:54 )

Redakce by si měla laskavě otevřít diskuze ke všemu.To jak všichni diskriminují rómy a nemůže být nic řečeno je děs! Mě vůbec nezajímají rómové nebo bílí, mě zajímá jak se kdo chová a tady se řeší případ, že málem zabili malou holčičku nevinnou a i když ji tedy nezabili tak jí zničili život a za to by už neměli vyjít z té basy.Co si kdo pomůže násilím? Nikdo nic si nepomůže a to jsou jen praktiky Hitlera a jemu podobných, hnus.Nejlepší na tom je, že ti náckové pomalu ani neví jak to v té době vůbec bylo a co se dělo apod.Prostě dav jde do prava, my jdem taky protože sami nemáme vlastní rozum.Asi tak.Spousta lidí je tady nespokojená v ČR, ale nejde to řešit stylem, že se budou vhazovat zápalné láhve do domu a jít na to přes agresi.Je jasné že ten kdo má v hlavě nasr...a jen každý den cvičí na bicáky apd. tak si myslí, že může vše, protože se ho všichni bojí,ale i takoví jedinci dnes naráží -v době, kdy má každý druhý magor zbraň...protesty ANO, ale ne násilně!

deep ( 11. května 2010 11:43 )

Co? Těch cikánů už mám plný zuby. (omlouvám se těm pěti slušným a integ rovaným). Hlavně že Blesk si může psát co chce a lidi nemají právo na svůj názor? Byť jakkýkoliv? Tomu říkáte demokracie?!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání