Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Za surovou vraždu bezdomovce padl rozsudek

Autor: op, oj - 
26. února 2010
11:53

Celkem 23,5 roku v nejtvrdším vězení si odsedí dva bezdomovci, kteří loni v červnu v rekreační chatové oblasti v Brně surově umlátili k smrti kamaráda (+34).

Dušan H. (41) v pátek schytal 13 let, jeho společnice Karolína P. (30), která k soudu nepřišla, vyfasovala 10,5 roku.

Naproti tomu třetího obžalovaného Michala R. (27) soudci zprostili viny, protože se neprokázalo, že se na vraždě podílel. Dušan se proti ortelu odvolal. A protože se proti zprošťujícímu verdiktu odvolala i žalobkyně, zůstane zatím Michal R. ve vazbě, z níž ho chtěl soud v pátek propustit.

Všechno vyprovokovala Karolína

Smrtonosný konflikt v chatě v Brně-Králově Poli, kde v osudnou dobu popíjelo několik pochybných existencí, vyprovokovala Karolína. Ta si ubitého muže spletla s udavačem, kvůli němuž dostala trest veřejných prací.

Začala poškozeného bít a kopala ho do hlavy. Přidal se k ní Dušan a uštědřil napadenému muži několik tvrdých ran pěstí do hlavy. „Pak ho vytlačili ven z chaty, před níž bití pokračovalo. Způsobili mu vážná poranění hlavy a krvácení do mozku. Muž na místě zemřel. Podle znalců obžalovaní věděli, že údery zejména do vlasaté části hlavy můžou poškozenému způsobit smrt,“ uvedl šéf trestního senátu Jiří Stýblo.

Podle soudce několik svědků vypovědělo, že obžaloby zbavený Michal R., v kritické době bití domnělého udavače, v chatě nebyl. „Obžalovaný navíc nemá vzhledem ke svému lehkému tělesnému postižení tolik síly, aby oběti zasadil tak tvrdé údery,“ zdůvodnil osvobození mladíka Stýblo.

Svědek jasně označil vrahy prstem

Ten za stěžejní výpověď označil svědectví Ladislava L., který jednoznačně ukázal prstem na oba ztrestané útočníky. „Když ho vyvlekli ven z chaty, tak jsem pak ještě slyšel sténání poškozeného,“ řekl do protokolu korunní svědek.
Podle něj totiž Dušan při návratu do chaty říkal Karolíně, že do surově zmláceného muže neměla tolik kopat!

Obžalovaná žena se k rozsudku nevyjádřila, protože požádala o jednání v nepřítomnosti. Nedávno totiž porodila dítě. A pokud její vinu případně potvrdí i odvolací vrchní soud, pak si zřejmě trest odsedí za mřížemi i s potomkem.

gogo ( 26. února 2010 23:17 )

Vrazi měli smůlu, že byli také bezdomovci... Kdyby vrahem byl na př. synáček vlivné osobnosti, jistě by se zjistilo, že oběť spáchala harakiri ....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání