Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Krajský soud: 6 let natvrdo, Vrchní soud: Jen podmínka!

karel Bašta sice bránil svůj majetek nepřiměřeně, ale ne natolik, aby musel jít do vězení
karel Bašta sice bránil svůj majetek nepřiměřeně, ale ne natolik, aby musel jít do vězení  (Autor: Pavel Ryšlink)
Autor: Pavel Ryšlink - 
23. února 2010
05:58

Velikou úlevu zažil včera u Vrchního soudu v Olomouci Karel Bašta (53). Ten loni v březnu bránil s brokovnicí v ruce svůj majetek a postřelil při tom zloděje. U krajského soudu vyfasoval za pokus o vraždu 6 let natvrdo. Nyní je vše ale jinak

Vrchní soud totiž uznal, že Bašta bránil svůj majetek, a vyměřil mu jen podmínečný trest za pokus o zabití.Karel Bašta má na Brněnsku sběrnu odpadu.

Ta byla terčem neustálých zlodějských nájezdů. Kradli z ní materiál, například železo, vyloupili dokonce i kancelář. Protože policie zloděje nikdy nedopadla, pořídil si Karel Bašta poplašné zařízení a zcela legálně také brokovnici.

Když se loni v březnu alarm spustil, byl Karel Bašta během několika minut u své sběrny. Nachytal tady zlodějský pár ještě v akci. Muž a žena i přes varovný výstřel z brokovnice do vzduchu nasedli do automobilu a pokusili se prchnout.

Bašta však další dvě rány vpálil do auta. Muže zasáhl do stehna, ženu do hlavy. Oba střelbu přežili, žena ale přišla o oko.

Krajský soud ho poslal za pokus o vraždu na 6 let za mříže. V Olomouci ale měl soud včera jiný názor. „My jsme rozsudek s ohledem na nový trestní zákoník zrušili a použili pro obžalovaného příznivější právní kvalifikaci.

Uznali jsme ho vinným toliko z pokusu o zabití,“ vysvětlil včerejší rozhodnutí vrchního soudu jeho mluvčí Petr Angyalossy. Karel Bašta sice podle olomouckého vrchního soudu překročil meze nutné obrany.

Ale vzhledem k okolnostem, kdy obžalovaný byl opakovaně vykrádán a skutečně bránil pouze svůj majetek, vždy žil spořádaným životem a nikdy neměl žádné problémy se zákonem, využil vrchní soud možnosti stanovit trest pod hranicí sazby.

A jak tedy zní nový rozsudek? Takto: tři roky s podmínečným odkladem na pět let.

bedrrich ( 25. února 2010 17:15 )

do lidí se nestřílí,ale zloději jsou paraziti,co s nima,kdyby nestřílel ,tak by mohli střílet oni po něm.A pokud by se netrefili,tak ani nemá cenu volat policii,tá jezdí pomáhat a chránit s pohřebáky v zádech

beda888 ( 24. února 2010 13:03 )

Asi nevíš co je zběsilá střelba. Máš ale pravdu, po "normálních" lidí se nestřílí. Do zlodějů KLIDNĚ.Té dívčiny je mi trochu líto, ale co tam dělala? Že by zeď a rádoby na poradu obhájce "o ničem neměla ani páru".

paulawilde ( 23. února 2010 23:07 )

Jen tak do lidí se samozřejmě nestřílí ale do tvorů, kteří se tak nechovají ano. Vzhledem k "práci" policie je reálný předpoklad vzniku domobrany a to pak bude legrace.

bubaku ( 23. února 2010 19:19 )

souhlas a i s předchozím příspěvkem

djaba ( 23. února 2010 16:41 )

Bránit svůj majetek s flintičkou je sice hrdinné ,ale co následky jeho zběsilé střelby.Kurňa , copak se střílí jen tak do lidí ?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání