Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Úplatkářská aféra: Brněnský starosta za mřížemi

Starosta Brna-Žabovřesk Aleš Kvapil na archivním snímku z roku 2008.
Starosta Brna-Žabovřesk Aleš Kvapil na archivním snímku z roku 2008.  (Autor: Reprofoto Ondřej Požár)
Autor: Ondřej Požár - 
12. února 2010
13:55

Protikorupční policie zadržela starostu brněnské čtvrti Žabovřesky Aleše Kvapila (59) z ODS. Údajně ho sebrali ve chvíli, kdy si přebíral úplatek 4,1 milionu korun.

A spolu s ním podle serveru idnes.cz zatkli detektivové i extajemníka radnice Brno-střed Radovana Novotného, který je vlivným členem ODS.
Kvapil, kterému šesté místo na kandidátní listině ODS do Poslanecké sněmovny pravděpodobně zajišťovalo zvolení zákonodárcem, prý vzal úplatek na radnici od zástupců developerské firmy. Ta chtěla podle nepotvrzených zpráv stavět v Brně-Žabovřeskách mrakodrap.

„O výstavbě výškové budovy se tam mluvilo už pár let. Někdo tam samozřejmě vyvolával vlnu odporu a nesouhlasu proti výstavbě,“ uvedl pro Blesk.cz další vlivný člen brněnské ODS Petr Paulczynski.

Podle něj se ve straně „modrých ptáků“ šíří kvůli zatčení Kvapila několik spekulací. Jedna z nich říká, že jde o pomstu bývalého krajského radního Milana Venclíka, kterého spolustraníci „odstřelili“ loni koncem roku jak z funkcí na hejtmanství, tak z vedení jihomoravské ODS.

„Moc se mi nezdá, že by se starý mazák Kvapil nechal chytit s bankovkama. Ale na druhou stranu je varující, že si pro někoho přijdou na radnici. Něco tam asi musí být, když ho zatkli. Jestli je to pravda, že vzal úplatek, tak bychom ho měli ze strany vyhnat!“ nebere si servítky Paulczynski.

Policie k zatčení žabovřeského starosty i bývalého tajemníka Brna-středu mlčí. „Nebudeme případ zatím komentovat,“ byla stručná mluvčí policie Pavla Kopecká.

Není proto ani jasné, zda zadržení muži skončí ve vazbě. „Státní zástupce zatím návrh na vzetí do vazby nepodal,“ uvedla pro Blesk.cz mluvčí Městského soudu v Brně Soňa Nováčková.

„Dané trestní řízení je vedeno. Ale je na samém počátku. Nevylučuji tedy, že případné informace a bližší podrobnosti o jeho charakteru poskytneme během soboty,“ sdělil mluvčí krajských žalobců Hynek Olma.

„Nebudeme se k věci zatím vyjadřovat. Jako politická strana nemáme žádné právo na přednostní informace od trestních orgánů, proto zdvořile žádáme média o pochopení, že se v této chvíli ani nemůžeme vyjádřit,“ uvedl šéf oblastního sdružení ODS Brno-město Pavel Blažek.

Oficiální stanovisko poskytne brněnské sdružení až v pondělí večer po jednání oblastní rady. A v pátek se kvůli Kvapilovi sejde nejužší vedení ODS Brno-město, které však podle Blažka bez řádných informací „nemůže o tomto případu nějak rozhodnout“.

zirafa ( 13. února 2010 17:26 )

já mám takové neblahé tušení, že ti lumpi jsou v každý straně... však i Standík křišťál kopal za jinej mančaft a jak se panečku dokázal finančně zabezpečit...

sakra ( 13. února 2010 10:45 )

V 95% se při průšvihu a rozkrádání jedná o členy ODS!

smrk ( 12. února 2010 17:13 )

A že by v tak křišťálové straně jako je ODS byli tací lumpové ???? Kuva páce to je překvapení !!!!

djaba ( 12. února 2010 15:44 )

To byla dobře vržená udice a zabral .Byl nepohodlný , tak se to dělá a funguje to spolehlivě.

zirafa ( 12. února 2010 13:12 )

pan starosta! to ho straničtí kolegové nepoučili, jak brát úplatky, aby se to nikdo nedozvěděl?! A jen 4 mega, kvůli takovým drobným mu dělají ostudu! Kdyby byli všichni tak nešikovní jako on, to bychom nečetli v novinách nic jiného, než kdo si kolik od koho vzal....Ještě že v tom ostatní umějí chodit líp!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání