Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

ČR: Zadrželi 'kmotra kmotrů' ruské mafie!

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Zbyněk Schnapka)
Autor: ČTK, jos - 
20. dubna 2009
17:50

Čeští policisté zadrželi skupinu osob napojenou na ruskojazyčný organizovaný zločin v České republice. Je mezi nimi i takzvaný "vor v zakoně" - jeden z šéfů mafií ze zemí bývalého Sovětského svazu.

Informoval o tom mluvčí Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Pavel Hanták.

Podrobnosti k případu zveřejní ÚOOZ a pražští policisté na společné úterní tiskové konferenci, jejíž součástí budou i informace k vyšetřování vraždy a pokusu vraždy z listopadu 2007.

Hanták před tiskovou konferencí nechtěl prozrazovat žádné podrobnosti. Nepotvrdil tak ani spekulace, že by se informace mohly týkat útoku na ruského podnikatele na pražském Václavském náměstí a následné vraždy řidiče Sazky na Vinohradech.

Podnikatele těžce zranili nožem 13. listopadu 2007 po předchozí hádce muži, kteří poté z místa činu odjeli. Jen o pár dní později, 27. listopadu, zabil útočník několika výstřely z pistole řidiče luxusního vozu Bentley, který občas vozil i ředitele společnosti Sazka Aleše Hušáka. Řidiči se podle médií stalo osudným to, že podobný vůz vlastnil i podnikatel, jehož chtěl útočník zavraždit.

Ruský výraz "vor v zakoně" znamená zloděj podle práva, v kriminálním prostředí jde o jakousi nejvyšší autoritu, která mimo jiné řeší vzniklé spory. Tradice těchto "kmotrů" sahá až do 30. let minulého století.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání