Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Parašutistce selhal padák: Zázrakem přežila

Ilustrační foto - parašutista
Ilustrační foto - parašutista  (Autor: AFP)
Autor: žig - 
19. dubna 2009
19:27

Hrobníkovi z lopaty utekla v neděli odpoledne mladá parašutistka (28) při svém prvním samostatném seskok u padákem u Josefova na Náchodsku z výšky 1200 metrů.

Ve standardních 700 metrech se jí z neznámé příčiny nerozevřel padák a žena začala prudce padat dolů.

Doslova za pět minut dvanáct se však na parašutistku obrátilo štěstí. Ve 300 metrech nad zemí se jí padák konečně otevřel. Bylo to ve chvíli, kdy se automaticky rozevírá i ten záložní. Oba se do sebe sice zamotaly, ale přece jen zbrzdily její pád.

„Parašutistka měla velké štěstí. Našli jsme ji při vědomí. Komunikovala. Zjistili jsme, že má otevřené zlomeniny nad kotníky a přepravili jsme ji vrtulníkem do nemocnice. Je mimo ohrožení života,“ uvedl ředitel letecké záchranné služby Ladislav Žabka.

Nehodu parašutistky nyní vyšetřuje policie a letecká asociace. Zatím to vypadá, že si za nezdařený seskok může žena sama. Šlo totiž o seskok na volný způsob, při kterém se padák neotvírá automaticky, ale parašutista si jej rozevírá sám zatažením za šňůru. Žena jej zřejmě neotevřela včas. Je ale také možné, že to udělala, ale padák na to z neznámé příčiny nereagoval.

mouse ( 19. dubna 2009 23:48 )

poštět na samostatnej seskok, ts ts. To můžou mít třeba dva záložní padáky, ale když s tím neumí zacházet tak sou schopný votevřit všechny naráz a zabít se. Hrůza co se dneska děje

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání