Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Terezka (†16) se zabila při seskoku padákem: Instruktoři dostali podmínku

Autor: Zbyněk Schnapka, ljšk - 
7. října 2011
14:50

Čtyři roky čekala maminka Terezy N. (†16) až soud potrestá dva instruktory parašutismu Miroslava B. (33) a Lukáše D. (33). Při jejich kurzu se na letišti v Erpužicích na Tachovsku zabila jejich jediná dcera. Teď se konečně dočkala. Instruktorům, kteří podle obžaloby i znalce z oboru parašutismu, porušili snad všechny předpisy, které se porušit dají, udělil tachovský soudce Josef Junek trest 22 měsíců s podmíněným odkladem na dva roky.

„Také jsem jim zakázal 6 let vykonávat funkci instruktora, musí zaplatit náklady za pohřeb a každému z rodičů musí zaplatit 240 tisíc korun,“ řekl Blesku soudce Junek. „Určitě ten trest není přiměřený. Měli si jít aspoň na pár let sednout do vězení a hlavně měli dostat doživotní zákaz výkonu funkce instruktora parašutismu. Rozsudek mohl být trochu více spravedlivější,“ okomentovala trest maminka Naděžda N. s tím, že oběma mužům hrozil trest vězení až na pět let.

Tachovský soud oba instruktory nejdříve osvobodil. Krajský soud v Plzni ale případ vrátil zpět do Tachova. Teď ten samý soud napařil oběma mužům podmínku. „Strašně moc dlouho se to táhne. Určitě se zase odvolají a povleče se to dál. Já už nemůžu. Nikde není dovolání, nikdo si nás nevšímá, člověk je zcela bezmocný. Ti dva mě úplně zničili, vzali mi smysl života, vzali mi mou jedinou dceru,“ smutně říká maminka Naděžda N.

Ta teď přežívá ze dne na den. Po smrti své jediné dcery se zhroutila a skončila na psychiatrii, kde se stále léčí. O práci proto ani nezavadí. „Nikdo mě v takovém stavu nezaměstná,“ postěžovala si Naděžda N., která teď žije vzpomínkami na svou dceru.

Skákala poprvé

Neštěstí se stalo v říjnu 2007 na letišti v Erpužicích na Tachovsku. Terezka N. (+16), studentka 2. ročníku vojenské školy v Moravské Třebové sem přijela s kamarády, aby si poprvé skočila s padákem. Při výskoku z letadla jí ale výtažné lano, které otevírá padák skončilo pod pravou paží. Z výšky 700 metrů se pak řítila k zemi, kam dopadla rychlostí asi 144 km/h. Byla na místě mrtvá. Státní zástupkyně Hana Stehlíková vinila instruktory z toho, že dívka nebyla pro seskok dostatečně vycvičená a také, že umožnili, že výtažné lano při výskoku z letadla skončilo dívce pod pravou paží. Oba instruktoři vinu za smrt dívky odmítají.

Podívejte se, co například stálo zhruba dva měsíce po Terezčině smrti v prosinci 2007 ve zprávě o porušení předpisů hlavního inspektora parašutismu Aeroklubu ČR Přemysla Noska, který se vyjadřoval ke smrti dívky:

* Padáky měly prošlou životnost.

* Příprava dívky před seskokem trvala zhruba 4 hodiny oproti předepsaným 9 hodinám.

* Instruktoři neprovedli závěrečné přezkoušení dívky, i když tvrdí, že ano a předložili i protokol o závěrečném přezkoušení.

* Záložní padák měl prošlou životnost.

* Na záložním padáku mrtvé dívky nebyla pečeť o zabalení. Padák tak nesmí do provozu.

* Na záložním padáku chyběl nůž, kterým by si dívka v případě nutnosti přeřízla šňůry.

kokrouc_1 ( 23. května 2012 22:39 )

JINDE? tak když si zaplatíte nějaký kurs, nebo třeba i dovolenou autobusem, tak prostě těm organizátorům vlastně dáváte všanc svůj život a automaticky očekáváte, že vědí co je jejich povinnost - v tomto případě neprošlé padáky a další náležitosti. To že holka špatně vyskočila třeba ovlivnit šlo, třeba ne...školení místo 8 hodin dostala poloviční - to jsou ty zlomky fušerství a ve výsledku TRAGEDIE.

kokrouc_1 ( 23. května 2012 22:36 )

Tak se mi zdá, že tady diskutuje někdo z rodiny těch "podnikatelů" kteří provozují různý ty adrenalinový sporty a nějaká bezpečnost je jim úplně u zádele... nemám pravdu??? "padáky s prkny, na vodě" <-- co tím máš konkrétně na mysli? kiteboarding / snowkiting? tam vás TÁHNE DRAK (který pro poloslepého možná vypadá jako padák na paragliding), ale je to něco totálně jinýho, je to drak, který se pohybuje za pomoci větru, když nefouká tak se nikam neletí. Nebo že by někdo skákal s padákem do vody? Třeba do moře, ne?? Fakt se vyznáš..... Jínak píšou že holka byla "studentka 2. ročníku vojenské školy v Moravské Třebové", tudíž to třeba měla v rámci nějaký praxe, ne?

anelam ( 7. října 2011 16:49 )

pppp k tomu bych jen dodala,i když koupíte dítěti kolo atd..musíte počítat že se na něm může zabít...koho poženete k zodpovědnosti?Teď mladí rádi riskují,různé padáky-s prkny ,na vodě i na suchu,balony atd....ani nevím jak se to vše správně jmenuje to vše jsou nebezpečné hračky a neštěstí chodí po lidech A nemusí v 16 na seskok mít svolení rodičů???

qqqq ( 7. října 2011 15:25 )

Kdo skákal ví . Ví že kecy o prošlé životnosti jsou stejné jako když má auto v perfektním stavu prošlou STK . Důležitý je skutečný stav. Tady se laici v talárech vždy schovají za debilní hlouposti. Nůž by ji byl k ničemu - ten se používá v případě že se zamotá do šňůr , mne když se utrhne "lano" které má odjistit závlačku . Pokud vyskočí "špatně" , zvezme si pod paži "lano" , může mít padáky oba nové a 6 x zaplombované , nepmůže ji ani svěcená. Je to nebezpečný sport zvláště při prvních seskocích jde doslova o život. Když skáčete na lano padák se otvírá nezávisle na tom jste li ve stabilizované poloze či nikoli , rotujrte-li či ne. Pak se zamotáte do šňůr a je to . Z toho se dostane ztěží každý třetí zkušený. Nováček má kudlu u padáku na ozdobu. Holka vyskočila tak jak neměla ( pravděpodobně spíše vypadla ). Hrála o život , nebyla na kolotoči .

Zobrazit celou diskusi