Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Policista ubil Vietnamce k smrti. Prý byl hlučný!

policie
policie  (Autor: Archiv Blesk - Jiří Hadač)
Autor: pes - 
19. ledna 2009
15:02

DISKUZE: Předseda Česko-vietnamské společnosti Marcel Winter nesouhlasí s postupem policie při vyšetřování policejní brutality v Brně.

4. ledna zbil policista člověka v Brně tak brutálně, že druhý den zemřel! Na občana vietnamské národnosti zavolala policii sousedka, protože byl údajně hlučný. Jeden z policistů "zklidnil" drobného muže pěstmi. Zlomil mu žebra a natrhl slezinu. Druhý den muž zraněním v cele předběžného zadržení podlehl. Případ vyšetřuje policie a také se jím zabývala inspekce ministerstva vnitra.

Čtěte také: Policista ubil člověka k smrti!

V neděli soud rozhodl, že policista i jeho kolegové, kteří bití přihlíželi, budou vyšetřováni na svobodě.

Předseda Česko-vietnamské společnosti Marcel Winter je z případu pohoršen. V otevřeném dopise ministrovi vnitra Ivanu Langerovi upozornil na šikanu Vietnamské komunity ze strany policie. "Zdá se mi poněkud podivné, že jsou policisté vyšetřováni na svobodě. Lidé bývají ve vazbě za daleko menší prohřešky než je ubití člověka," řekl pro Blesk.cz Winter. "Jsem přesvědčen, že existují důvody pro vazbu. Například by mohlo dojít k ovlivňování svědků," dodal.

"Bylo zjištěno, že při provádění zásahu jeden z policistů fyzicky napadl poškozeného. Ten později na následky těžkých zranění zemřel. Zbývající dva policisté jednání svého kolegy přihlíželi a nezabránili mu," řekla mluvčí policie Martina Lídlová.

Winter si myslí, že jsou policisté nedostatečně proškolení a že se taková situace může kdykoli opakovat, "Představte si, že na vás soused zavolá policii kvůli hlučné oslavě narozenin a ti vás za to zmlátí. Může se to stát každému."

Přehled dalších případů, kdy byli vyšetřování policisté, kvůli nepřiměřenému zákroku nebo násilí:
červen 2003 - Policejní psovod z Nového Jičína údajně zbil a zkopal zadrženého muže, který se pokusil vloupat do stánku s novinami.
říjen 2003 - Policista v Karlových Varech surově zkopal sedmnáctiletého studenta gymnázia. Student při incidentu utrpěl vážné zranění čelisti.
podzim 2003 - Policista ze Studénky na Novojičínsku brutálně zbil cyklistu bez dokladů, protože odmítl jet v policejním voze.
srpen 2004 - Olomoucký policista při zatýkání zbil celostátně hledaného pachatele tak, že muž druhý den na následky zranění zemřel.
srpen 2005 - Čtveřice chebských policistů zbila jednoho z účastníků technoparty CzechTek v Mlýnci na Tachovsku, po CzechTeku bylo podáno několik desítek žalob kvůli policejnímu násilí.
září 2005
- Dva chebští strážníci zbili a zranili při práci sedmadvacetiletého stavbyvedoucího opravy domu v Dlouhé ulici.
květen 2006 - Policista Tomáš Čermák zmlátil vládní úřednici a budoucí poslankyni Kateřinu Jacques na prvomájové antifašistické demonstraci.
leden 2008 - Pražský strážník (26) zavraždil Američana (44). V noci ho ve Vysočanech bodl třikrát do srdce. Údajně kvůli tomu, že Američan špatně zaparkoval. Strážník v té době nebyl ve službě.
srpen 2008 - Městský strážník v Dobříši na Příbramsku postřelil bezdomovce. Ten skončil s poraněnou nohou v nemocnici. Bezdomovec policistu údajně napadl.
srpen 2008
- Dva policisté z Plzně v restauraci v Rokycanech napadli občana Uzbekistánu. Muž utrpěl vážné poranění hlavy.


Diskutujte: Setkali jste se někdy s policejní šikanou? Policie neustále modernizuje donucovací prostředky, je to dobře? Myslíte, že policisté jsou beztrestní? Zachoval by se policista stejně k Čechovi?

petrs ( 19. ledna 2009 16:23 )

to samozrejme nikde netvrdim. on to nejspis ani nezamyslel, ale zbit cloveka, ktery ma postavu sestileteho ditete neni tezke. nedelalo mu to problem.

pazout ( 19. ledna 2009 15:49 )

to přece nebyla poprava! ten policajt nepřišel a neodstřelil ho...

petrs ( 19. ledna 2009 15:29 )

neverim, ze by se policiste chovali stejne k nekomu, kdo by na ne mluvil plynne cesky a byl slusne obleceny. stvou me lidi, kteri si mysli, ze kdyz kdokoli udela prestupek, tak to ospravedlnuje pripadny prehnany zakrok policie. za to ze nekdo dela v noci hluk prece nezaslouzi smrt!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání