Čtvrtek 2. května 2024
Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej
Oblačno 22°C

Nová auta pro policii: Kobra 11 po česku

Autor: Miroslav Homola - 
19. ledna 2009
01:22

FOTOGALERIE: Šestnáct nových policejních aut jezdí po dálnicích ČR. Supervybavené vozy jsou namířeny především proti těm, kteří si silnice pletou se závodním okruhem. Už první zvuk motoru v nízkých otáčkách dává tušit, že nejde o domácí kočku, ale pořádného tygra.

Když policista Antonín Šebesta přišlápne dravci za krk, síla posádku vtlačí do sedadel. 300 koní pod kapotou je prostě pořádně cítit! "Auto umí stovku za 5,6 vteřiny. Jistě, jsou i silnější vozy, ale tomuto už těžko někdo na našich dálnicích ujede," říká policista.

Pro řízení Volkswagenu R 36 absolvoval, stejně jako řada dalších jeho kolegů, speciální školení a také testovací jízdy na polygonu v Mostě. Auta jsou vybavena veškerými dostupnými bezpečnostními prvky, kde zvláštní důraz je kladen na špičkovou brzdicí techniku.

I když si to zatím za pár dnů v provozu ještě policisté nevyzkoušeli, dokáže vůz s omezovačem jet rychlostí 250 km/hod. a po jeho vyřazení dokonce 280.

Vozy jsou v provozu jen pár dnů, mají stříbrnou, sytě modrou, bledě modrou a černou metalízu a budí mezi řidiči značný respekt. Zatím ani jeden nemusel sílu motoru k pronásledování použít.


Vybavení:

• kamerový systém pro pohledy optikou před vůz i za něj, obsluha tak může sledovat provoz v širokém záběrovém poli

• světelné a akustické houkačky vestavěné i přídavné

• radary na měření rychlosti * obrazové i akustické nahrávací zařízení

• vysílačka

• přídavné lampy, přídavný maják střešní


pazout ( 19. ledna 2009 16:28 )

tuhle mne před plzní předjelo červené ferrari, které jelo snad 250 - takový pronásledování bude asi vypadat jako závody F1...

leona ( 19. ledna 2009 15:30 )

tu bude nějaké lepší auto na ta hovádka na dálnicích

Zobrazit celou diskusi