Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Přechod smrti se přestavuje. Bude bezpečnější?

Autor: iža - 
9. listopadu 2008
18:41

Přezdívku Smrťák si vysloužil nebezpečný přechod přes čtyřproudovou výpadovku z Karviné do Ostravy. Právě na něm se odehrály ty nejsmutnější tragédie, včetně nehody dvojčat. Vše se má změnit!

Dnes se na jeho přestavbě intenzivně pracuje také o víkendu, aby už na konci měsíce mohli lidé silnici bezpečněji přejít.

"Nejpozději do konce listopadu bude mít přechod na Ostravské ulici ve Fryštátě dělicí betonový ostrůvek ve výrazné žlutočerné barvě. Chodci jej tedy mohou přejít bezpečněji nadvakrát," sdělila Blesku mluvčí radnice v Karviné Šárka Swiderová. Přechod bude mít z obou stran bezbariérovými přístupy a také z obou stran nasvícen speciálními halogeny.

"To umožní lepší viditelnost už z chodníku a především pak na přechodu samotném. Halogeny ještě lépe upozorní řidiče na pohyb chodců na přechodu," vysvětlila Swiderová. Právě na špatnou viditelnost a nedostatečné osvětlení přechodu sváděli vinu mnozí řidiči, kteří tam zavinili nehodu. Mezi nimi i Bohumil Formánek (59), který se přes přechod řítil 83kilometrovou rychlostí a srazil dvojčata Prokešovy z Bohumína. Elišku (+17) zabil na místě, Eva má doživotní následky.

Až osudová tragédie dvojčat prolomila bariéry. "To muselo dojít až k takovému neštěstí, aby se konečně něco dělo. Na nebezpečný přechod přes frekventovanou silnici bez semaforu apelujeme už léta," je rozhořčena Dana Novotná. Na přechodu přitom málem zemřela další studentka zdravotnické školy v Karviné, kam dvojčata chodila.

"Zbytečně umírali lidé. Nehody jsou tady takřka na denním pořádku. Řidiči přijíždějící z kopce od Ostravy vjíždějí do města v plné rychlosti a na přechod často ani nereagují," řekla Blesku Anna  Holubová, čerpadlářka nedaleké benzinky EuroOil.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání