Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Soud: Rodiče přejetých dvojčat jsou zdrceni

Autor: Ivana Žáková - 
10. září 2008
15:59

S naprostým rozhořčením a slzami v očích odcházeli ve středu od Okresního soudu v Karviné rodiče dvojčat, které na přechodu převálcoval silniční pirát.

Eliška (17) nežije, Eva má těžké následky. Řidič Bohumil Formánek (58) z Vratimova stále odmítá nést vinu a soud je k němu až moc shovívavý.

Dva znalecké posudky jasně hovoří o tom, že Formánek se řítil přes přechod 83kilometrovou rychlostí. "Pokud by jel předepsanou padesátkou, dívky by bez problémů přešly na druhou stranu," hovoří se v posudcích. Formánek nejen že se rodičům neomluvil, ale snaží se vyhnout vině úmyslným protahováním a mařením procesu.

Na své náklady si vyžádal třetí posudek, který měl dokonce až po třech měsících, předložit soudu. To se ovšem nestalo. Údajně neměl znalec čas. "Líčení jsem musel odročit, i když mě tato situace znepokojuje. Obžalovaný má poslední šanci předložit posudek do 14. října, kdy vynesu rozsudek," řekl soudce JUDr. Kamil Babušek.

"Je to výsměch nám všem. Elinku mám na hřbitově, Evička je na tom psychicky i zdravotně velmi špatně. A on nemá ani kousek svědomí, aby přiznal vinu, že zabíjel, a nesl za to zodpovědnost," je zdrcena matka dvojčat Daniela Prokešová z Bohumína. Když si vyslechla, že po tři čtvrtě roce od neštěstí Formánek opět nebude potrestán, v emocích opustila soudní síň uprostřed procesu.

"Jsem v šoku, jak jsou soudy k zločincům benevolentní," volá po spravedlnosti matka. Formánkovi hrozí za ublížení na zdraví s následkem smrti až pět let vězení. "Už tak jsme tragédií těžce poznamenaní a on nás trápí dál, protože se vyhýbá trestu. Dokonce si v klidu jezdí autem," je rozhořčen otec Jiří Prokeš.

Formánek srazil dvojčata loni 18. prosince na přechodu na Ostravské ulici v Karviné-Fryštátě, když studentky šly do zdravotnické školy. Eva byla dlouho v bezvědomí a čeká ji ještě operace. Eliška zemřela na místě. Pirát ji vlekl na své fabii nejméně 30 metrů.