Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Zdrogovaný zabíjel: Dostal 5 let

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK - 
2. září 2008
12:58

Chrudimský okresní soud poslal v úterý šestadvacetiletého Luboše Sahulu za zavinění tragické dopravní nehody na pět let do vězení.

Sahula 22. května letošního roku srazil autem na chodníku v Chrasti na Chrudimsku ženu s dítětem, kteří na místě zemřeli. Sahula byl pod vlivem drog a neměl řidičský průkaz.

"Trest byl uložen při samé hranici trestní sazby pro svoji společenskou nebezpečnost. Obžalovaný před jízdou požil omamnou látku, ačkoliv i byl vědom následků a měl s drogou již předchozí zkušenosti," uvedl soudce Petr Žanda.

Ve vzorcích krve a moči hodinu až dvě po nehodě byla u řidiče zjištěna přítomnost amfetaminu, metamfetaminu a efedrinu, což nasvědčuje aplikaci podomácku vyrobeného pervitinu. Sahula se hájil tím, drogu si vzal již v noci z 20. na 21. května, soudní znalec však vyloučil, že by od její aplikace mohla uběhnout tak dlouhá doba. Soudce argumenty odborníků přijal s tím, že řidičova schopnost řízení byla přinejmenším snížena následkem únavy během takzvaného dojezdu po užití pervitinu. Znalci odhadli rychlost auta v okamžiku nehody na 66 kilometrů za hodinu.

Sahula nikdy řidičský průkaz neměl a byl již dříve trestán za řízení bez řidičského oprávnění a jízdu pod vlivem alkoholu. Do konfliktu se zákonem se také dostal za krádeže.

Při nehodě zemřeli osmadvacetiletá Veronika Nováková a její tříletý syn Kryštof. Soud přiznal pozůstalým obětí souhrnnou sumu 1,931 milionu korun. Trest si má Sahula odpykat ve věznici s ostrahou. Rozsudek dosud nenabyl právní moci, obhájce si vzal pro případné odvolání lhůtu na rozmyšlenou.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání