Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Brožovou-Polednovou převezli do věznice ve Světlé

Ludmila Brožová - Polednová, komunistická prokurátorka
Ludmila Brožová - Polednová, komunistická prokurátorka  (Autor: Zbyněk Schnapka)
Autor: ČTK, pak - 
31. března 2009
20:28

Bývalá dělnická prokurátorka Ludmila Brožová-Polednová byla v úterý večer převezena do věznice ve Světlé nad Sázavou.Potvrdil to mluvčí vězeňské služby Robert Káčer.

O podmínkách, v jakých si bude trest odpykávat, bude ve středu na tiskové konferenci informovat novináře ředitelka věznice Kamila Meclová.

Nejstarší česká vězeňkyně nastoupila 19. března do plzeňské věznice poté, co soud zamítl její žádost o odklad trestu ze zdravotních důvodů. Ještě týž den byla převezena do vězeňské nemocnice v Praze na Pankráci, kde se podrobila lékařskému vyšetření. Podle jejího právníka je bývalá prokurátorka skoro slepá a má další zdravotní problémy.

Polednovou poslal na šest let do vězení pravomocným rozsudkem pražský vrchní soud počátkem září loňského roku. Snížil tak osmiletý trest prvoinstančního městského soudu. Koncem února pak soudy definitivně rozhodly, že je schopná do vězení nastoupit. Vězeňská služba totiž uvedla, že je schopna zajistit pro ní speciální podmínky. Věznice ve Světlé nad Sázavou se dokáže postarat i o staré a nemocné ženy.

Brožová-Polednová je dosud jedinou odsouzenou aktivní účastnicí vykonstruovaných procesů z 50. let. V její prospěch podala loni v září žádost o milost nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká. Prezident Václav Klaus se však rozhodl, že ji neomilostní.

Právnička a demokratická politička Horáková byla v roce 1949 zatčena a v červnu 1950 odsouzena k trestu smrti. Podle tehdejší obžaloby připravovala jako hlava spikleneckého centra návrat ke kapitalismu, spolupracovala s dalšími "zrádci režimu" a nepřátelským agentům předávala důležité informace. Spolu s Horákovou bylo v procesu odsouzeno dalších 12 lidí, tři z nich k trestu smrti.

spelec5 ( 31. března 2009 21:19 )

To se mají nynější mocipáni za pár let na co těšit, až tam půjdou za velezradu a rozprodej státního majetku bručet na Bory !!!!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání