Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

26 let od zmizení Ivany Koškové: Nasedla na kolo a slehla se po ní zem!

Autor: pma - 
19. července 2023
19:35

Malou obec na Liberecku zvanou Příšovice znal před létem roku 1997 jen málokdo. 13. července odpoledne vyjela tehdy čtrnáctiletá dívka Ivana Košková za svou tetou do nedalekého Svijanského Újezdu. Na brigádu, na kterou měla nastoupit následující den, nedorazila, stejně jako do bytu své příbuzné. Případ záhadného zmizení se kriminalistům dodnes nepodařilo vyjasnit.

Čtrnáctiletá obyvatelka Příšovic oznámila rodičům, že jede za tetou a v zelené sukni, pruhovaném triku a bílých sandálech vyrazila směrem na Svijanský Újezd. Je 13. července 1997 a Ivana Košková měla následující den nastoupit na brigádu trhání rybízu, kterou jí pomohla sehnat její příbuzná. Mladá slečna si chtěla z vydělaných peněz koupit vysněné brusle.

Načasování školaččina příjezdu k tetě bylo ale nešťastné. Příbuzná očekávala, že se její neteř ve Svijanském Újezdu ukáže až ráno 14. července před nástupem na brigádu. Manželé Koškovi Ivanin předčasný odjezd k tetě nepřekvapil, i když dceři domlouvali, ať jede až ráno. Ivana k sestře své matky jezdila opakovaně a rodiče tak neměli důvod, proč by se měli následně telefonicky ujišťovat, že Ivana do Svijanského Újezdu dojela.

Komplikace při pátrání

Školačku na cestě na kole zahlédla osudný podvečer spolužačka Žaneta. Ta se stala zřejmě posledním člověkem, který dívku před jejím zmizením spatřil. Rodiče zmizení dcery nahlásili na policii 14. července 1997. To, že by se čtrnáctiletá dívka zdržela například u přítele, bylo nepravděpodobné. Na rozdíl od svých vrstevnic byla Ivana spíše dětské povahy a o líčení či oblečení se moc nezajímala.

Počátek pátrání komplikoval i fakt, že tou dobou všechna média věnovala primární pozornost ničivým povodním, které Česko zasáhly a zpráva o zmizení čtrnáctileté dívky se tak mezi veřejnost moc nedostala. Krátce po Ivanině zmizení navíc ve Svijanském Újezdu probíhaly tradiční pivní slavnosti, takže malou obcí proudily tisíce lidí.

Verzí bylo mnoho

Pátrání po Ivaně Koškové trvalo dlouhé roky. Policie v minulosti požádala o pomoc i Interpol, ale ani ten záhadné zmizení neobjasnil. Kriminalisté pracovali s několika verzemi, ale ani jednu z nich se jim za dlouhé roky nepodařilo potvrdit.

Podle dokumentaristy Petra Hátleho, který případ před třemi lety zpracoval v podcastové sérii Pohřešovaná, se jeví jako nejpravděpodobnější varianta to, že Ivanu Koškovou někdo unesl a následně se dívka stala obětí násilného trestného činu.

Případ je promlčen

„Bolí to strašně, furt na ni myslím. Čekáme, že se někdo ozve, já už tady za chvíli nebudu, je mi přes 70. Kdyby něco dělala, ale byla to tak hodná holka, Všude ji měli rádi, ve škole, hrála házenou,“ svěřil se před pár lety Miloslav Košek.

V roce 2017 byl případ po dvaceti letech prohlášen za promlčený. Pokud by se tedy někdo ke zmizení či možné vraždě Ivany Koškové policii přiznal, trest by ho nečekal.

Video  Kde jsou? Kam zmizela Ivana Košková? Mohl holčičku někdo unést nebo zavraždit?  - pdc, icp, Jedlička, Čebotareva
Video se připravuje ...

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání