Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

43 mrtvých po pádu dálničního mostu: Tragédii přežil český kamioňák Martin, trauma ho poznamenalo

Autor: jel - 
15. srpna 2022
05:00

K obrovskému neštěstí došlo 14. srpna 2018 v italském Janově. Dálniční betonový Morandiho most se nečekaně zřítil k zemi. Při katastrofě zemřelo 43 lidí a mnoho dalších přišlo o své domovy. Proč se most zřítil, není dodnes zcela jasné. Po čtyřech letech, letos v létě, začala soudní jednání. Obžalovaných osob je celkem 59.

Morandiho most byl 1102 metrů dlouhý a 45 metrů vysoký. Jednalo se o závěsný betonový most, který byl postaven v letech 1963 až 1967. Měl tři železobetonové pilíře ve výšce 90 metrů. V roce 2016 prošel částečnou rekonstrukcí.

Osudný den po mostě stejně jako jindy proudilo mnoho osobních i nákladních aut. Když se betonový kolos částečně zřítil, desítky vozidel se propadly s ním. Děsivé záběry neštěstí šokovaly celý svět. V troskách zahynulo 43 lidí.

Někteří hrozivou událost se štěstím přežili, mezi nimi byl i český kamioňák Martin. Ten skončil v nemocnici se zlomenými žebry a pohmožděnými plícemi. Život mu zřejmě zachránil bezpečnostní pás. Ještě před dvěma lety v rozhovoru

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání