Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Rychlé šíření mutace delta v Evropě: Obavy z nacpaných pláží i davů fanoušků!

Autor: ČTK, for, simao - 
11. července 2021
14:00

Mutace delta se šíří Evropou, v některých zemích  - na Kypru, v Portugalsku a Španělsku - se situace zhoršuje natolik, že panují obavy i z narušení turistické sezony. Problémy pocítili i Italové. Obavy jsou spjaté totiž i s finále ME ve fotbale a davy fanoušků v ulicích. Řada měst proto zrušila veřejné promítání na náměstích. Vedle toho se však do potíží kvůli nákaze dostali i Italové na Maltě, kde 130 lidí bude muset patrně 14 dní zůstat v nucené karanténě a neplánovaně si protáhnout svůj pobyt.

Situace kolem šíření mutace delta v Evropě se zhoršuje. Kypr, Portugalsko a Baleárské ostrovy se od pondělí 12. července přesunou dle českého ministerstva zdravotnictví do červených zemí s vysokým rizikem nákazy covidem-19.

Podle počtu nakažených koronavirem za posledních 14 dní nejhorší situace ze zemí Evropské unie zůstává na Kypru (493 případů na 100 000 obyvatel, před týdnem to bylo 180 případů). Druhou nejpostiženější zemí je stejně jako před týdnem Portugalsko (241 případů na 100 000 obyvatel, před týdnem 169 případů). Třetí zůstává Španělsko (215 případů, před týdnem 107).

Obavy ze Španělska a francouzské varování

Právě kolem Španělska a jeho pláží však vzniklo napětí i u dovolenkářů. Francouzský ministr zahraničí Jean-Yves Le Drian se v Madridu snažil zmírnit obavy, které vyvolalo čtvrteční vyjádření jeho vládního kolegy, jenž kvůli šíření koronavirové mutace delta Francouze varoval před dovolenými ve Španělsku a Portugalsku.

Le Drian ale vyzval turisty, aby se na cesty na Pyrenejský poloostrov vydávali jen s očkováním. Španělská ministryně zahraničí Arancha Gonzálezová řekla, že by politici neměli podléhat panice; k rušení objednaných pobytů podle ní není žádný důvod.

Turisté v letovisku Palma de Mallorca (červenec 2021) Turisté v letovisku Palma de Mallorca (červenec 2021) | Profimedia.cz

Francouzský ministr pro evropské záležitosti Clément Beaune ve čtvrtek vyzval Francouze, aby nejezdili na dovolenou do Španělska a Portugalska. Zdůvodnil to obavami z rychlého růstu nových případů koronaviru v těchto dvou zemích a z nakažlivější varianty delta. Jeho slova vyvolala ve zmíněných zemích velké rozhořčení. Tamní politici tvrdí, že není důvod k obavám, a mají strach, že slova člena francouzské vlády mohou odradit řadu francouzských turistů, kteří jsou přitom pro cestovní ruch ve Španělsku a Portugalsku velice důležití.

Není důvod rušit dovolenou, vzkázal ministr

„Ze strany Francie nejde o nějaký turistický protekcionismus, máme vůli zajistit zdravotní standardy - turistika je klíčová pro obě naše země... Branou do Španělska je očkování,“ řekl po jednání v Madridu Le Drian.

„Je čas na opatrnost, nikoli na paniku. V současné chvíli neexistuje jediný důvod, proč by lidé měli rušit dovolenou,“ uvedla na tiskové konferenci šéfka španělské diplomacie.

Turisté na pláži ve Francii nedaleko St. Tropez (červenec 2021) Turisté na pláži ve Francii nedaleko St. Tropez (červenec 2021) | Profimedia.cz

Kvůli pandemii covidu-19 muselo Španělsko loňskou turistickou sezonu prakticky odepsat a doufá, že letos mu oživení cestovního ruchu pomůže k zotavení ekonomiky. Pravidla pro cestování se ale v jednotlivých evropských zemích často mění, což cestovatele kvůli nejistotě odrazuje.

Mezi rizikové země od neděle zařadilo Španělsko i Německo. Británie naopak od 19. července ruší povinnou karanténu po návratu ze Španělska a dalších desítek zemí, což by mohlo turistickému sektoru na jihu kontinentu výrazně pomoci.

Obavy z fanoušků, promítání fotbalu ruší Řím i Turín

Vedle dovolenkářů se však nyní řeší i fotbaloví fanoušci. V neděli večer je na programu finále Mistrovství Evropy mezi Anglií a Itálií. V mnoha italských městech budou muset fotbaloví fanoušci sledovat finále buď doma, nebo v barech. Milán, Turín a další významná italská města totiž zrušily obvyklé promítání zápasu na náměstích. Za rozhodnutím stojí obavy ze šíření koronaviru. V dalších městech, například v Římě, sice budou veřejná promítání v ulicích, úřady ale fanoušky nabádají k maximální opatrnosti a dodržování hygienických opatření.

„Epidemiologická situace se sice nyní výrazně zlepšuje, ale jen před několika týdny jsme byli ve vážných potížích a v zahraničí pozorujeme velká ohniska (koronaviru),“ uvedl starosta Milána Beppe Sala. Velké plátno na náměstí nebude ani v Turíně.

Ve městě jsou navíc ještě živé vzpomínky na červen 2017, kdy mezi lidmi sledujícími fotbalový zápas na náměstí San Carlo vypukla panika. V důsledku toho zemřely tři osoby a stovky lidí bylo zraněny.

Noste aspoň roušky

Opatrnější přístup zvolil také Řím. Hlavní město sice povolí fandění v ulicí, největší obrazovku u Olympijského stadionu ale zrušilo. V Janově, Bologni a řadě dalších měst radnice vyjdou fotbalové vášni vstříc a velké plátno na náměstí postaví.

Úřady vyzývají fotbalové fanoušky k maximální opatrnosti, pokud budou sledovat dnešní zápas ve skupině. „Noste alespoň roušky,“ vyzval příznivce kopané milánský starosta.

Ministr zdravotnictví Roberto Speranza uvedl, že Itálie zápas s koronavirem stále nevyhrála. K střídmému chování vyzval také italský obránce Leonardo Bonucci, který kritizoval oslavy v ulicích po výhře nad Španělskem. „Mějte respekt k sobě a okolí,“ řekl na adresu fanoušků. Nejtěžší chvíle však v ulicích nastanou, pokud Itálie nad Anglií dnes večer v Londýně vyhraje, shodují se italské noviny.

130 lidí v nucené karanténě na Maltě

Problém pro Italy se však vyskytl i při cestování do zahraničí. Asi 130 Italů musí strávit dvoutýdenní karanténu na Maltě, protože 50 z nich se nakazilo koronavirem. Ti zbývající přišli s infikovanými do styku. Italské úřady se marně snažily přesvědčit maltskou vládu, aby ty s negativním testem nechala odjet.

Mezi nakaženými, kteří jsou nyní ubytováni ve zvlášť vyčleněném hotelu, je větší počet teenagerů. Na Maltě byli na jazykovém pobytu. Právě jazykové školy, na které se sjíždějí studenti z různých zemí, považují maltští hygienici za místo, odkud se koronavirus rozšířil. Nákaza se prokázala i u mladých lidí ze Španělska a Itálie.

Malta od příští středy výrazně zpřísňuje pravidla pro cestování. Přes své hranice bude vpouštět pouze turisty plně očkované proti covidu-19. Dětem ve věku od pěti do 12 let, které cestují s rodiči, bude stačit negativní PCR test, ještě mladší děti nebudou potřebovat ani to.

Video  „Karanténa nutí lidi ke lhaní.“ Zástupce cestovek kritizuje opatření pro dovolenkáře „bez logiky“  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

zirioges ( 12. července 2021 00:57 )

Bučení anglických fanoušků je jako chřipková mutace delta, nemá význam se tím zabývat

bizon_pepa ( 11. července 2021 23:44 )

Včera v noci jsem se vrátil z Itálie. A Italové rozhodně žádný problém nepociťují.

ANO_travit_psy ( 11. července 2021 20:17 )

Tenhle vir od čínských komunistů je pro každého šmejda boží dar. Zavření malých obchodů a ponechání zahraničních supermarketů, ze kterých má profit i Agrofert - to slušný člověk nevymyslí. Je potřeba další vlna a zopakovat si to.

jochen84 ( 11. července 2021 17:49 )

Samozřejmě že se nic neděje! Pokud se bojíte,tak navždy zalezte do sklepa a ostatní nechte normálně žít

Hahacovid ( 11. července 2021 17:07 )

Jediný kdo tady děsí je novinářská chátra a vystrašené stádečko poslušných oveček.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa