Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Hrůzné foto z márnice: Takhle skončily nacistické zrůdy! Od Norimberského procesu uplynulo 74 lety

Autor: shp - 
1. října 2020
06:00

Celý svět tomu přihlížel. Už je to 74 let, co skončil ostře sledovaný Norimberský proces. Probíhal od 20. listopadu 1945 do 1. října 1946, tedy déle než deset měsíců. K smrti nebo doživotí při něm bylo odsouzeno 24 nejhorších nacistických zrůd. Některé z nich se však soudu nedožily, protože před ním spáchaly sebevraždu. Šlo mimo jiných i o diktátora Adolfa Hitlera (†56).

Druhá světová válka byl nejvíce devastujícím konfliktem lidstva v novodobé historii. Zemřelo při něm podle odhadů přes 61 milionů lidí. Ve skutečnosti ale mohlo být mrtvých ještě více. Ne všechny dobové dokumenty se zachovaly a zvěrstva nacistů byla nesmírně krutá. Pojem slitování neznali.

Nechvalně proslulé byly koncentrační tábory jako Osvětim nebo Dachau, v nichž drželi němečtí fašisté odbojáře, Židy, Romy, svědky Jehovovy, homosexuály, komunisty, zkrátka všechny, které považovali za nepohodlné nebo za nehodné života. Vězni v nich umírali z nejrůznějších příčin, často hladoví, nemocní a v bolestech.

Proces se konal v justičním paláci

Některé potkala smrt z rukou kata. Zástupy mužů, žen a dětí čekala smrt v plynových komorách. Zavrženíhodné jednání nacistů potrestal právě Norimberský proces, který se odehrával v justičním paláci více než půlmilionového města. Ostře ho sledoval celý svět, jehož nemalá část se ještě z válečného konfliktu nestihla vzpamatovat.

Nacisté byli souzeni za zločiny proti lidskosti, válečné zločiny, účast na spiknutí, zločiny proti míru a další otřesné skutky. Byli mezi nimi Hitlerův zástupce Rudolf Hess (†93), diktátorův tajemník Martin Bormann (†44) nebo rakouský kancléř Arthur Seyß-Inquart (†54), který se narodil na území tehdejšího Československa, a další nacistické zrůdy. 

Nacističní zbabělci spáchali sebevraždu

Je však smutné, že se soudu nedožili Adolf Hitler, říšský vůdce Heinrich Himmler (†44) a nacistický ministr propagandy Joseph Goebbels (†47), kteří zbaběle spáchali sebevraždu, když věděli, že dny Třetí říše jsou sečteny. Každý rok si nyní lidstvo připomíná o 1. říjnu výročí Norimberského procesu, který byl jedním z nejdůležitějších soudů historie.

POZOR, BRUTÁLNÍ FOTO NEVHODNÉ PRO DĚTI A SLABŠÍ POVAHY

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání