Čtvrtek 9. května 2024
Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena
Oblačno 16°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Před 15 lety otřes země v karvinském dole zabil několik horníků: Těla vyprošťovali dva dny

Důl Lazy
Důl Lazy  (Autor: Profimedia)
Autor: ital, ČTK - 
8. března 2019
07:41

Před 15 lety dne 11. března 2004 se stalo v karvinském dole Lazy tragické neštěstí. Došlo zde k otřesu a následnému uvolnění horniny, která zasypala 50 metrů šachty v hloubce 700 metrů pod zemským povrchem. V okamžiku otřesu se na místě nacházelo 11 horníků, z nichž se čtyřem podařilo uniknout. Sedm z nich však pod závalem zahynulo.

Psal se 11. březen 2004, když karvinský důl Lazy zasáhl otřes asi 700 metrů pod zemským povrchem. Z 11 horníků, kteří se v tu chvíli nacházeli na místě tragédie, vyvázli 4, jimž se podařilo dostat na povrch. Zbylých sedm však nalezlo pod sutinami smrt. Mezi nimi bylo 5 polských horníků. Otřes byl prý natolik silný, že jej pocítili také obyvatelé na sídlišti v Orlové, které se nachází zhruba 10 km od šachty.

Záchranáři sestoupili na pomoc horníkům do podzemí s dýchacími přístroji ještě v době, kdy prostory nebyly zcela odvětrány. Pracovníci prý nebyli kmenovými zaměstnanci společnosti OKD, nýbrž pracovali pod dodavatelskou firmou THK-Čechpol. Ta se také měla postarat o vyplácení odškodného rodinám obětí.

Tehdy se jednalo o největší tragédii v ostravsko-karvinských dolech od roku 1990, kdy při výbuchu a následném požáru zemřelo v závodě Barbora Dolu 1. máj v Karviné 30 havířů. Neštěstí na šachtě Lazy však předčila havárie z prosince 2018 v dole ČSM v Karviné, kde při výbuchu zemřelo 13 lidí, z toho 12 Poláků.

K nejhorším hornickým neštěstím na území ČR došlo na konci 19. století. Roku 1892 propukl požár v dole Marie v Březových Horách u Příbrami, při němž zahynulo 319 havířů. O dva roky později si výbuch třaskavých plynů v Larisch-Mönnichově karvinském dole Jan a František vyžádal 235 osob.

Podle informací prý nejde podzemním otřesům, které ohrožují životy horníků, zabránit, přestože jsou technologie stále modernější. Důlní činnost totiž způsobuje ve vytěžených a opět zasypaných lokalitách napětí. Vytváří se především v nadloží, kde se také hromadí energie. Ta se může v určitém okamžiku uvolnit a pak vzniká otřes. Pokud ho hornina nevydrží, uvolní se a zavalí chodby.

Horníci i vedení důlních společností se snaží hrozbu tragédií co nejvíce omezit. Napětí v nadloží se proto uvolňuje například pomocí vrtů a zavlažování nebezpečných míst. Důležité je také pravidelně monitorovat seizmickou činnost.

V roce 2018 rozhodlo představenstvo společnosti OKD, že se těžba na Dole Lazy ukončí a to k 31. říjnu letošního roku. Důvodem je skutečnost, že důlní pole bude po vytěžení posledních porubů považováno za vydobyté.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání