Sbírka Spolku svaté Barbory skončila v úterý. Získané prostředky spolek mezi nezaopatřené děti horníků rozdělí rovným dílem. Spolek uvedl, že podle sdělení společností, které postižené horníky zaměstnávaly, půjde o devět až 15 dětí.

Přesný počet ale budeme znát ve chvíli, kdy se nám ozvou všechny postižené matky a děti a sdělí nám, kolik dětí je nezaopatřených a studujících. Proto jsme se rozhodli, že v první fázi aspoň rozdělíme část peněz mezi ty rodiny, které se již u nás zaevidovaly, aby je co nejdříve mohly použít,“ uvedla předsedkyně spolku Monika Němcová.

Podpora má přísná pravidla

Kromě jednorázové finanční částky chce spolek všechny sirotky dlouhodobě podporovat i do budoucna. „Za celou dobu naší existence jsme se starali a pomohli přes 150 pozůstalým dětem po obětech důlních neštěstí,“ dodala Němcová.

Pomoc spolku podle ní hlavně spočívá v dlouhodobé podpoře vzdělávání dětí, jejich aktivit ve volném čase a zdravotní péče. „Podpory ale mají svá pravidla, což zejména děti může motivovat k dlouhodobému zájmu o vzdělání či smysluplnému trávení volného času,“ doplnila Němcová.

Druhá sbírka běží do konce ledna

Nadace OKD zatím s přerozdělováním takřka dvou milionů vyčkává, až ji kontaktují všechny rodiny tragicky zemřelých horníků.

„Až nás kontaktují, tak teprve budeme zjišťovat formu toho rozdělení. U nás je to trošku složitější v tom, že se nedíváme, jestli tam jsou, nebo nejsou děti. Bereme celkové rodiny. Potřebujeme zjistit od příbuzných nebo pozůstalých, jestli horníci měli manželku, partnerku, s kým žili, kolik měli dětí,“ upřesnila ředitelka nadace Karolína Preisingerová.

Sbírka nadace navíc stále trvá – až do konce ledna. „Doufám, že ještě nějaké příspěvky přibudou. Nemůžeme to dát děleno 13, protože je rozdíl, jestli někdo měl pětičlennou rodinu, kde jsou náklady vyšší než třeba u člověka, který měl jenom přítelkyni," řekla Preisingerová.

Rodiny horníků dostanou také odškodnění od společnosti OKD a firem, které je zaměstnávaly. Jako okamžitou sociální pomoc jim firma vyplácela desítky tisíc korun. Dalších až 240 000 korun na osobu žijící ve společné domácnosti se bude teprve vyplácet.

Co se stalo?

Neštěstí se stalo loni 20. prosince, když v hloubce kolem 880 metrů pod povrchem vybuchl metan. O život přišlo 13 horníků, z nichž bylo 12 Poláků a jeden Čech. Deset havířů bylo při výbuchu zraněno, jeden stále zůstává v nemocnici. Vynést z dolu se zatím podařilo jen čtyři mrtvé, devět těl dosud zůstává pod zemí.

VIDEO: Horníci poprvé po tragédii sfárali: Jejich 9 mrtvých kolegů stále zůstává pod zemí.