Tragédie, která před Vánocemi postihla černouhelné doly ve Stonavě na Karvinsku, vzala třinácti rodinám jejich blízké. Společnost OKD se ale nyní zavázala, že pozůstalé odškodní.

Manželce a dětem po 240 tisících

„Jednak je to v souladu s kolektivní smlouvou a zákonem jednorázové odškodnění manželce a nezaopatřeným dětem - každému ve výši 240 tisíc korun, nebo rodičům zemřelého zaměstnance, jestliže žili se zaměstnancem ve společné domácnosti,“ informoval mluvčí OKD Ivo Čelechovský.

Pozůstalí dostanou i peníze na pohřeb a hrob pro zesnulé. „Jedná se například o náhradu za realizaci pohřbu, hřbitovní poplatky, výdaje na zřízení pomníku nebo desky do výše nejméně 20 000 Kč, výdaje na úpravu pomníku nebo desky, cestovní výlohy a jednu třetinu obvyklých výdajů na smuteční ošacení osobám blízkým,“ dodává Čelechovský.

Někteří budou mít nárok i na rentu

Rentu získají ti pozůstalí, které zesnulý zaměstnanec vyživoval. „V tomto případě se náhrada nákladů na výživu pozůstalých bude pohybovat v rozmezí od 50 – 80% průměrného výdělku zaměstnance podle toho, zda výživu poskytoval pouze jedné osobě, nebo více osobám,“ informuje Ivo Čelechovský

Na zesnulé horníky se skládali i lidé ve sbírkách

Lidé na zesnulé horníky vybrali 6 milionů. Spolek Svatá Barbora vybral 4 051 361 korun, Nadace OKD pak téměř 1,9 milionu. Přesný počet pozůstalých zatím není znám.

„Podle sdělení společností, které postižené horníky zaměstnávaly, se bude jednat asi o 9 až 15 dětí. Přesný počet ale budeme znát ve chvíli, kdy se nám ozvou všechny postižené matky a děti a sdělí nám, kolik dětí je nezaopatřených a studujících. Proto jsme se rozhodli, že v první fázi aspoň rozdělíme část peněz mezi ty rodiny, které se již u nás zaevidovaly, aby je co nejdříve mohly použít,“ uvedla předsedkyně Spolku svatá Barbora Monika Němcová.

VIDEO: Horníci poprvé po tragédii sfárali: Jejich 9 mrtvých kolegů stále zůstává pod zemí, vyprostit se podařilo jen čtyři horníky.