Počátkem víkendu provedli dvě desítky kriminalistů prvního policejního obvodu bezpečnostní akci „KAPSA“, určenou k eliminaci pouliční trestné činnosti. Z názvu akce je zřejmé, co bylo jejím hlavním meritem, nicméně kriminalisté nemohli přehlížet a tolerovat ani jinou trestnou činnost. Proto už v pátek ráno zadrželi třiačtyřicetiletého Čecha, podezřelého z trestného činu loupeže. Ten po poškozené v ulici Myslíkova „požadoval“, aby mu vydala peněženku a kabelku. Když byla žena proti, nebránil se použít násilí. Smutné na celé věci je, že šlo vlastně o omyl. Nakonec se totiž ukázalo, že si zadržený poškozenou spletl s jinou ženou, se kterou o několik hodin dříve trávil noc, a ta ho při tom okradla o portmonku. I tak je ale zadržený stíhán jak pro loupež, tak pro výtržnictví, neboť napadení samotnému předcházelo velice vulgární chování v podobě poměrně hlučných nadávek.

V rukou kriminalistů skončil také jednačtyřicetiletý Nigeriec. Ten se totiž přímo na Staroměstském náměstí snažil v sobotu večer zobchodovat drogy, kterými měl nadité kapsy. Bohužel měl zjevně špatný odhad na potencionální zákazníky. Takzvanou trávu totiž k odkoupení nabídl přímo kriminalistům samotným. Z toho důvodu skončil na policejní služebně pro podezření z trestného činu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy.

Avšak v rámci akce došlo i na kapsáře. Konkrétně se jednalo o dvě Rumunky (51, 54), které kriminalisté zadrželi nedlouho po poslední krádeži v sobotu odpoledne v tramvaji číslo 22 poblíž Malostranského náměstí. Dalším prošetřováním kriminalisté zjistili, že obě ženy na této lince kradly za poslední dva dny nejméně třikrát. A vždy se jejich obětí stal cizinec, kterému nejprve jedna z žen zablokovala vstup do tramvaje a druhá mu v této uměle vytvořené skrumáži prošacovala kapsy. I tyto zadržené skončily na policejní služebně a to pro podezření z trestného činu krádež ve spolupachatelství.

Toto ale nejsou jediné delikty, které v rámci akce kriminalisté řešili. Na policejních služebnách skončila celá řada dalších osob podezřelých například z trestného činu maření výkonu úředního rozhodnutí. V takových případech se jednalo o osoby, které nerespektovaly soudem vydaný zákaz zdržovat se na území hlavního města Prahy.

S ohledem na probíhající turistickou sezónu je logické, že v takových akcích budou pražští policisté pokračovat, a to nejen v centru hlavního města.

por. Mgr. Tomáš Hulan tiskový mluvčí PČR